Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт07072020

Брой 126, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) “Росия-24“ всеки ден ще излъчва имената на милиони съветски бойци по случай 75-ата годишнина от Победата

“Росия-24“ всеки ден ще излъчва имената на милиони съветски бойци по случай 75-ата годишнина от Победата

Руската национална телевизия “Росия-24“ ще изписва до 8 май т. г. в непрекъсната лента на екрана имената на над 12 млн. съветски бойци, паднали по фронтовете на Втората световна война. Така ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от края на конфликта, предаде АФП.

Инициативата бе свързана с Деня на защитника на отечеството, отбелязван в Русия на 23 февруари. В течение на 76 дни имената на 12 677 857 бойци ще текат по екрана денонощно - по 121 400 имена дневно, 6070 имена всеки час, 100 имена всяка минута, съобщи телевизията в комюнике. Проектът под надслов “Помним всекиго“ е белег за първостепенното значение, придавано в Русия на Великата Отечествена война, източник на огромна гордост и основен стожер на патриотизма. Победата на СССР бе извоювана с цената на множество жертви - около 27 милиона по официални данни.

Оранжево-черна лента в цветовете на Св. Георги, станала символ на победата над нацистите, заема вече една трета от пространството вдясно на екрана в предаванията на “Росия-24“; там във всеки момент са изписани имената на 10 войници, подредени по азбучен ред и звания. Телевизията уверява, че проектът “създава база от факти, възпираща всеки опит да се фалшифицира историята на войната“.

Руските власти редовно осъждат от години насам забравата, в която тънат според тях жертвите, дадени от Съветския съюз по време на войната. На 9 май страната ще отбележи 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия в присъствието на многобройни чуждестранни лидери.

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха сп...

Прочети още:

Loading...