Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон13072020

Брой 131, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73451 BGN ↑ 1 GBP = 2.18358 BGN ↑ 1 CHF = 1.84078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) На вика за помощ на Италия откликнаха Китай, Русия и Куба, но не и САЩ

На вика за помощ на Италия откликнаха Китай, Русия и Куба, но не и САЩ

Италианските институции и гражданите изразиха масово благодарност на Русия за оперативната помощ в борбата срещу пандемията

Девет военнотранспортни самолета на руските Въздушно-космически сили пристигнаха в Италия през нощта на 23 март, доставяйки специалисти и оборудване за борба с коронавируса. Самолетите кацнаха в авиобаза „Пратика ди Маре“, на 30 километра от Рим. Първият полет от Русия бе посрещнат от италианския външен министър Луиджи Ди Майо и началника на Генералния щаб на италианските въоръжени сили Енцо Вичерели.

Всички италиански издания публикуваха на своите уебсайтове преки репортажи от летището, където кацнаха руските пилоти. Руските военни, които слязоха от рампата в униформа, бяха без защитни маски, ръкуваха се с представители на руското посолство, поздравявайки се не по европейския начин - сега в Европа, вместо да се ръкуват, предпазливо удрят лакти. Забелязвайки това, италианският министър и началникът на италианския генерален щаб свалиха маските си ...

„Бих искал да изразя огромното си удовлетворение и благодарност на целия италиански народ за руската помощ в такъв труден момент за Италианската република. Бих искал да благодаря за големия брой материали и специалисти, които дойдоха от Русия в Италия, за да окажат съдействие “, каза Енцо Вичерели.

Благодарност на Русия за оперативната помощ в борбата срещу пандемията, осигурена по споразумение на Владимир Путин с италианския премиер Джузепе Конте, беше изразена и от италианския министър на отбраната Лоренцо Герини, с когото от името на президента се водят преговори за предоставяне на помощ с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Руските и италианските лидери се споразумяха за тясно сътрудничество в борбата с коронавируса през този труден момент.

След изясняване и съгласие с италианската страна на областите на приложение, руските военни лекари и вирусолози, пристигнали на Апенините, ще започнат да изпълняват задачи за подпомагане на Италианската република в борбата с коронавирусната инфекция, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия. 100 руски специалисти пристигнаха в Италия, доставиха мобилни комплекси за диагностика на коронавирус, дезинфекционни апарати, защитни маски и други средства за борба с епидемията.

„Мобилизацията беше бърза! - пише вестник „Република“. „В събота Путин се обади на премиера Конте и още в неделя следобед първият самолет излетя от голямата въздушна база в близост до Москва, а вечерта кацна на военно летище „Пратика ди Маре“. След няколко часа кацнаха още осем самолета. Всички пристигнали товари ще бъдат доставени до Ломбардия“.

„Италия не е сама сега“, каза Ди Майо. „Става дума за части, които са готови да елиминират последствията от бедствията и са обучени да действат в условията на бактериологична война, следователно са в състояние ефективно да се борят с коронавируса“, съобщава „Република“.

„Русия помага на Италия. Пристигат самолети, пълни с товари с медицинско оборудване и машини за дезинфекция “, пише „Кориере дела Сера“, публикувайки видео на уебсайта си със запис на пристигането на руските самолети.

Помощта от Русия пристигна изключително навременно. На 21 март в Италия бе поставен нов рекорд - 793 души починаха от коронавируса за един ден. Броят на случаите нарасна рекордно -  4800 случая. В неделя броят на смъртните случаи леко намаля, но ситуацията в страната остава критична.

Особено трудна ситуация се е развила в северната част на Италия, в Ломбардия, където повече от три хиляди души вече са починали от вируса, а през последния ден броят на смъртните случаи е 546. Италианците са в отчаян недостиг на лекари и друг медицински персонал. Публикувани са драматични снимки от Бергамо - труповете на загиналите от епидемията се транспортират от града от конвои от армейски камиони. Винаги оживените улици на италианските градове са празни, училища, университети, ресторанти, всички магазини, с изключение на хранителните, са затворени. В градовете са въведени военни части за поддържане на реда и следене за спазването на карантината.

“Ситуацията ... продължава да се влошава, необходимо е да се действа“, заяви президентът на региона Ломбардия Атилио Фонтана. Премиерът Джузепе Конте обяви на 21 март закриването на всички видове дейности, с изключение на крайно необходимите. „Това е необходима жертва, за да се победи вирусът Ковид-19“, коментира Роберто Гуалтиери, министър на икономиката.

Италия получава не само от Русия помощ в трудни за нея дни. Китай предоставя помощ на италианците, Куба изпрати своите лекари. И на този фон има ярък контраст: „Ние не получихме помощ от Европа, камо ли от Америка“, пише „Джорнале“. „Също така трябва да изслушваме упреци за това, че приемаме ръка, протегната към нас ... Някои кръгове в САЩ са буквално обсебени от факта, че пандемията ще даде възможност на Китай и Русия да разширят сферата си на влияние в ущърб на единствената глобална супердържава “.

Вестник „Стампа“ също обръща внимание на факта, че досега Китай, Русия и дори Куба, „но не и Съединените щати на Доналд Тръмп“, са отговорили „на вика на Италия за помощ“. В същото време вестникът припомня неотдавнашен скандал, когато половин милион тестове за коронавирус бяха закупени от американци от компания в Северна Италия, където вирусът се разраства и ги изнесе в САЩ с военни самолети, а американският посланик Люис Айзенберг благодари на тази компания с официално писмо. Атлантическа солидарност ...

Превод: В. Сергеев, „Поглед.инфо”

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

До 372 кг от дка падна средният добив при пшеницата в страната

В Добричка област пшеницата вече е прибрана в над 1 080 500 декара или 89 на с...

Прочети още:

Loading...