Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон13072020

Брой 130, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73451 BGN ↑ 1 GBP = 2.18358 BGN ↑ 1 CHF = 1.84078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Няма нови случаи на Ковид-19 в Ухан

Няма нови случаи на Ковид-19 в Ухан

Няма нови случаи на Ковид-19 в Ухан

Коронавирусната криза в Италия не е приключила, предупреди президентът Матарела

След тестването на повечето от 11-те милиона жители на китайския град Ухан не са били открити нови случаи с Ковид-19, като са били регистрирани 300 носители на вируса без симптоми на заболяването. Това съобщиха вчера властите в града, откъдето се разпространи пандемията, предаде Ройтерс.

Поради опасенията от втора вълна на инфекции местните власти предприеха амбициозна програма за тестване. Според собщението в хода на кампанията не са били открити нови случаи с респираторното заболяване, причинено от новия коронавирус. Властите твърдят, че установените 300 асимптоматични носители на вируса не разпространяват заразата, защото нямало следи от вируса по техни лични вещи като маски, четки за зъби или телефони, нито по докоснати от тях дръжки на врати или бутони в асансьори.

В Китай не се отчитат като потвърдени случаи т.нар. асимтоматични носители, тоест хора, които са заразени с вируса, но не проявяват симптоми.

Коронавирусната криза в Италия не е приключила, предупреди вчера президентът Серджо Матарела в слово по случай националния празник и приветства единството на страната в борбата с пандемията. Близо 33 500 души са починали в страната за три месеца от Ковид-19, но болестта изглежда вече е овладяна и честванията по повод вчерашния Ден на провъзгласяването на републиката протичат едновременно с “чувство за несигурност и основания за надежда“, заяви Матарела. “Кризата не е приключила; институциите, както и гражданите, ще се сблъскват и занапред с последиците и травмите от нея“, предупреди той.

“В тази извънредна ситуация Италия показа най-доброто от себе си“, изтъкна Матарела.

Президентът заяви, че “се гордее“ със своята страна, и приветства “моралното единство“ на италианците в борбата с вируса, този “невидим враг“. Този дух на единство ще стане “двигател на възстановяването“, увери държавният глава, изпълняващ почетни функции, но и гарант на националната сигурност. Мнозина политици приветстваха неговата реч.

Като символ на това “рестартиране“ италианското самолетно звено за въздушна акробатика “Фрече Триколори“ прелетя вчера сутринта над Рим изписвайки цветовете на националното знаме, след като обиколи в началото на седмицата ред градове от италианския Север, най-силно пострадал от болестта. Така групата изпрати до региона “послание на надежда и солидарност“.

Италия постепенно излиза от карантината. Отново са отворени магазините, кафетата, терасите на ресторантите, също и повечето туристически обекти. В сряда властите ще отворят пак и границите на страната, а италианците ще могат свободно да се движат в пределите й.

По последни данни през изтеклото денонощие коронавирусът е взел 60 жертви в Италия, а здравните власти са открили 178 нови болни. Това е най-малкият денонощен ръст на заразените от 26 февруари досега.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

Над три пъти срив на средният добив от жито в Добричко

До 372 кг от дка падна средният добив при пшеницата в страната

В Добричка област пшеницата вече е прибрана в над 1 080 500 декара или 89 на с...

Прочети още:

Loading...