Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб29022020

Брой 294, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.79846 BGN ↓ 1 GBP = 2.32422 BGN ↓ 1 CHF = 1.84408 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало За дома Съвети за успешно пресаждане

Съвети за успешно пресаждане

Съвети за успешно пресаждане

Пресаждането или преместването на растението в по-удобна саксия е част от задълженията на всеки градинар. Важно е процесът да премине успешно, за да продължи цветето да расте и цъфти. Вижте някои полезни съвети за успешно пресаждане на растенията.

Когато говорим за пресаждане на растението, трябва да знаете, че може да избирате между цялостна подмяна на почвата и саксията или частично преместване, при което запазвате голяма част от старата почва. Кой от двата варианта ще изберете, зависи от здравословното състояние на цветето и от неговите размери.

Обикновено подходящото време за пресаждане на растенията е в началото на пролетта или есента, но във всички случаи преди активния период на растеж и никога по време на зимен покой. Освен това пресаждането на цветето не бива да съвпада с подкастрянето, тъй като двата процеса стресират твърде много растението.

Може да разберете, че е дошло време за пресаждане или преместване на растението, когато видите, че корените му излизат от процепите на дъното на саксията или се показват на повърхността на почвата. В случаите, когато цветето е заболяло или пък пръстта се е втвърдила, също се препоръчва смяна на саксията и почвата.

Младите растения за пресаждат всяка година, докато по-старите не се нуждаят от толкова често преместване. Колкото по-голямо и възрастно е растението, толкова по-рядко ще се налага да го пресаждате.

При по-старите цветя се извършва повърхностно пресаждане, при което се подменя само 5 сантиметра от почвената покривка.

Когато избирате нова саксия за вашето растение, никога не се хвърляйте на твърде голяма.Проверете коя е подходящата, като поставите старата саксия в новата, а между стените на двете не бива да остават повече от един 2см разстояние.

На дъното на саксията винаги трябва да поставите основа за дренаж, за да предотвратите опасността от загниване на корените. Това може да бъдат камъчета, натрошена керемида или тухла, миди.

Ако пресаждате няколко растения в сандъчета, никога не ги поставяйте твърде близо едно до друго, за да им оставите достатъчно място да дишат и въздуха да циркулира свободно.

При пресаждане на растението огледайте за загнили или увредени корени, които трябва да отстраните.

Помнете, че за много цветя пресаждането или дори самото прехвърляне в нова саксия е стресиращ процес, затова временно може да преустановят цъфтежа или растежа си.