Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб29022020

Брой 294, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.79846 BGN ↓ 1 GBP = 2.32422 BGN ↓ 1 CHF = 1.84408 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало За дома 7 трика, когато чистите прах

7 трика, когато чистите прах

Прахът е едно от доказателствата, които натрапчиво следят колко време е изминало от последното почистване. Някои приемат чистенето на праха за успокояващо, други го ненавиждат. В която и група да се пречислявате неизменно ще се влюбите в тези трикове, особено, когато имате нужда от експресно почистване без много усилия:

1. Полирайте мебелите и откритете повърхности, за да ограничите натрупването на прах за по-дълго

Дълбокото почистване на уреди и мебели у дома е задача, която изисква време и сили. За да не се налага да правите това често, полирайте повърхностите с пчелен восък или зехтин, след като сте почистили изоснови. Така ще ограничите количеството прах, което се натрупва върху тях.

2. Използвайте къпички за сушилня, за да премахнете праха от первази и прагове

Кърпичките за сушилня (dryer sheets) събират прах по-добре от всяка друга кърпа, независимо дали е нова или вече употребявана. Минете някой от первазите в дома си с една от тези кърпи и се убедете сами колко бързо привлича частици прах.

3. Не оправяйте леглото

Това са мързеливи трикове, както вече ви казахме! Вашите чаршафи всъщност се проветряват много по-добре, когато са оставяни малко разхвърляни, възпирайки акарите да се настанят уютно под завивките ви.

4. Покрийте мопа за прах с чорап

Ако нямате на разположение микрофибърен накрайник, поставете стар хавлиен чорап около стойката. Ще ви служи също толкова ефективно, а след като се изцапа, можете спокойно да го пуснете в пералнята.

5. Почистете щорите с чорап

Сложете хавлиен чорап върху едната си ръка и с негова помощ избършете всяка щора. Ще се изненадате колко прах ще можете да съберете с минимални усилия.

6. Използвайте ролката за събиране на косми, за да премахнете праха от абажури и завеси

Четки за тапицерии вършат работа, но ролките за косми се справят много по-лесно и бързо, особено ако площа за почистване е малка. Всеки, който има котка или куче, знае, че долната част на завесите се нуждаят от ежеседмична поддръжка, така че поставете ролката близо до тях.

7. Ползвайте четка за грим, за да почистите малките декоративни елементи

Сувенирите поставени като декор са забавни, но могат да се превърнат в истински кошмар, когато се налага да се почистят. Най-доброто решение е да редуцирате максимално броя им, но ако все пак не искате да се разделяте с тях, поддържайте вида им, като премахвате натрупаната прах с помощта на стара четка за грим, която никога не сте използвали.