Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб29022020

Брой 294, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.79846 BGN ↓ 1 GBP = 2.32422 BGN ↓ 1 CHF = 1.84408 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало За дома Как да освежите за 5 минути

Как да освежите за 5 минути

Как да освежите за 5 минути

Дори и в най-дългите и натоварени дни, всеки от нас може да отдели пет минути, за да освежи и подреди определено кътче от дома си. Ще се изненадате колко много може да се промени едно помещение за минимум време. Ето и как да го постигнете:

 Независимо дали очаквате гости и сте забравили да почистите, или просто искате по-хубав и подреден дом, защото го заслужавате (или най-вече искате да не правите нищо този уикенд), можете да постигнете чудеса само за пет минути.

5-минутно подреждане е страхотен навик, който да включите в ежедневието си, защото е бърз начин да поставите в ред стаите в дома си, особено в онези, които прекарвате най-много време. Ето пет неща, които можете да направите скоросно и ще променят осезаемо дома ви:

Пуснете дневната светлина да влезе в дома ви

През деня дръпнете всяка завеса и щора и позволете на естествената слънчева светлина да влезе в дома ви. Може да ви се струва, че това ще акцентира върху недотолкова чистия под или разхвърляните вещи, но нахлуваща през прозорците, светлина всъщност ще подобри мигновенно настроението ви и съответно всичко да изглежда по-хубаво.

Ако имате още няколко допълнителни минути почистете набързо прозорците, за да влиза още повече светлина. Вечер правете обратното. Изключвайте лампите и оставяйте включени само настолните лампи и запалените свещи, които създават далеч по-мека и успокояваща светлина.

Нарушете правилата за подреждане

Често обсъждаме как е правилно да се почиства и подрежда дома и как не бива да допускаме трупането на вещи в чекмеджетата.

Скрийте всички ненужни вещи, които създават хаос в помещението по чекмеджетата възможно най-бързо, но си обещайте да ги вкарате в ред, когато имате повече от пет минути на разположение.

Забършете праха и остранете видимите петна

Може да е масичката за кафе, или килимът, изработен от материал, който е като магнит за прах, независимо каква е целта ви използвайте каквито инструменти имате под ръка (дори ако това са само ръцете ви), за да премахнете бързо най-големите и най-видимите замърсявания. Паднали на пода парчета хартия или боклук.

Разбира се, дълбокото почистване ще направи цялото помещение да изглежда страхотно, но когато рядко имате възможност за това, отделяйки редовно по 5 минути, ще успеете да поддържате в приличен вид дома си между почистванията.

Върнете мебелите по местата им

Вярвам, че на всеки му се случвало да открие, че холната масичка се е изместила или кухненските столовете са се озовали в другия край на стаята или направо в друго помещение.

Не става дума да се опитваме винаги да живеем в състояние на маниакално съвършенство - тези малки корекции са просто дребни подобрения, които може да направите, за да създадете приятен ефект върху цялостното усещане и външен вид на стаята.

Ароматизирайте помещението

Знаете ли че човешкто обоняние е свързано със зрението ни по такъв начин, че една стая, която мирише хубаво и свежо, магически ни изглежда по-чиста и подредена. Това е мощна илюзия, от която си струва да се възползвате.

Можете да разпръскате в цялото помещение любимия си освежител за въздух или да запалите ароматна свещ, без значение какви са предпочитанията ви, ароматизирането на стаята определено ще й придаде по-уютен и чист вид.