Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб29022020

Брой 294, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.79846 BGN ↓ 1 GBP = 2.32422 BGN ↓ 1 CHF = 1.84408 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало За дома От масажа до рейки терапията: Кой, кога и от какво има нужда?

От масажа до рейки терапията: Кой, кога и от какво има нужда?

От масажа до рейки терапията: Кой, кога и от какво има нужда?

Много хора заместват традиционните медикаменти с билки и масажи. Практически в това няма нищо лошо, когато здравословното им състояние го позволява. Естествено, подобно на стандартните терапевтични методи, и тези се разделят на различни видове, като лекарите се специализират обикновено се профилират в един вид алтернативна терапия. Комбинирането на различните типове лечения обаче може да повиши ефективността – като например да се използват билки, в съчетанието с акупунктура, масаж или нещо друго.

Балнеологията

Балнеотерапията е много популярна и добре развита у нас, тъй като страната ни разполага с много минерални извори. А както е известно този алтернативен метод на лечение използва силата на водата, за да възстановява и ревитализира тялото, като подобрява циркулацията на кръв и лимфа. Всичко това води до засилването на имунната система.

Напоследък стана модерно балнеологията да се нарича СПА терапия, но всъщност и тя включва същите процедури – къпане в минерална вода, както и използването на лечебна кал, вулканични камъни или затоплен пясък. Всъщност няма никакво значение, каква комбинация от терапевтични практики ще се подбере, защото резултатите винаги са чудесни.

Хидростатичните сили на водата успокояват болката навсякъде по тялото, като същевременно понижава напрежението и стреса. Специалистите обаче обръщат внимание на това, че балнеологията подобрява ставните движения, т.е. те я препоръчват предимно на пенсионери и хора в предпенсионна възраст, чиято професия е свързана с усилен физически труд.

Аюрведа

Това е древна индийска система за природна и холистична медицина, която стана особено популярна у нас през последните 20 години. В превод от санскритски тази дума означава „наука за живота”. В този смисъл аюрведа отдава голямо значение на начина на живот – хранителните навици и ежедневните ни дейности. Също така дава насоки за това, как да съобразим начина си на живот според сезоните.

За аюрведичните добавки пък се твърди, че са идеално средство за успокояването на ума, облекчаване на стреса, подобряване на паметта и подсилване на имунната система. Има също така различни комплекси от билки, които облекчават изхождането при запек или намаляват дискомфорта от навлизането в менопауза. Всеки сам обаче решава, дали да се довери на тези хранителни добавки или да разчита на предписаните от специалист медикаменти.

Рефлексология

Всъщност зад този термин се крият добре познатите ни масажи, при които се притискат определени точки на краката, ръцете или ушите. Те отговарят на различни вътрешни органи в тялото ни. Ето защо човек може да чуе някои рефлексолог да казва, че по този начин той влияе директно на сърцето, мозъка, белите му дробове или нещо друго.

Прилагането на рефлексология води до подобряване на циркулацията на кръвта и общото здравословно състояние. Увеличава се притока на кръв към краката, бъбреците, червата и мозъка. Това от своя страна би могло да повлияе благотворно на редица заболявания - като например диабет, стрес, високо кръвно налягане, мигрена или артрит. Затова милиони хора се възползват от тази източна практика, в опит да облекчат някоя своя болежка.

Аромотерапия

Един от най-приятните методи на алтернативното лечение е аромотерапията. Може би защото всеки може да се възползва от естествените аромати на растенията. Тук обаче се набляга на маслата извлечени от цветовете, листата и корените им.

Има много изследвания, според които този метод на алтернативната медицина води до облекчение или лечение на различни болестни състояния. Като най-често специалистите го препоръчват при стрес, безсъние, тревожност, апатия или депресия. А използвана заедно с методите на рефлексологията, аромотерапията може да засили имунитета и да ускори извеждането на токсините от тялото.

Въпреки това мнозина смятат, че този метод не е достатъчно ефективен.

Хомеопатия

Този метод също е доста популярен у нас. Той е базиран изцяло на природна основа. За основоположник на хомеопатията (като терапия) се смята немският токсиколог и химик Самюел Ханеман. Той установил , че веществата, които в измерими дози могат да причинят дадена болест, в безкрайно малки дози могат да я излекуват. Оттук идва и името хомеопатия (homeos – подобен, и patos – болест).

Хомеопатичните лекарства са под формата на капки или гранули, които се поставят под езика. Това не стресира децата и затова много родители ги използват, като се наложи да лекуват своите наследници. Още почете, че препаратите са изцяло на природна основа, т.е. в тях няма химически елементи.

Рейки терапия

Peйĸи e японска система за лечение чрез поставянето на ръцете на терапевта върху тялото на пациента с цел да се облекчи болката. Практикуващите тази терапия вярват, че чрез тази техника прехвърлят „универсална жизнена енергия“ (наричана рейки) в естествена енергия „Ци”. Отдаването й става чрез дланите, което позволява на човек да се самолекува.

Според терапевтите, използването на рейки повишава благополучието и чувството за щастие у пациентите. За тях самите обаче, било доста изтощаващо, тъй като тук лечението се извърша само на енергийно ниво. Освен в Япония тази практика е изключително популярна в САЩ и в някои части на Европа (включително и у нас).

Акупунктура

Тази техника най-често се асоциира с традиционната китайска медицина. Преведена от латински тази дума означава „убождане с игла”. Това е техника, при която на строго определени части на тялото се поставят специални акупунктурни игли. Това става бързо и практически е

безболезнено. Ефектът обаче е почти моментален, твърдят физиотерапевтите, които се занимават с този тип лечение.

По думите им много често след една такава процедура се появява чувството за комфорт и релаксация. Привържениците на акупунктурата твърдят, че се чувстват като преродени. През зимния сезон иглите се използват за отпушване на носа или да справяне с главоболието. Практически обаче този метод може да овладее симптомите на над 70 заболявания.

Фитотерапия

Най-общо казано тук става дума за лечение с билки. Наименованието произлиза от думите phyto – растителен, и therapy - лечение. И тъй като страната ни освен на минерални извори е богата и на билки, този вид алтернативна медицина е дълбоко застъпена в нашата култура.

Растенията и лекарствата на растителна основа печелят с добрата си поносимост и липсата на сериозни странични ефекти, като в същото време те са високо ефективни, особено що се отнася до хроничните заболявания. Терапията с растения може да бъде много силна и в стимулирането на имунната защита, припомнят лекарите в разгара на грипния сезон.