Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб29022020

Брой 294, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.79846 BGN ↓ 1 GBP = 2.32422 BGN ↓ 1 CHF = 1.84408 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало За дома Чаша кафе, моля!

Чаша кафе, моля!

Всеки ден великият композитор Лудвиг ван Бетовен си е направил кафе, като е смилал по 60 зърна. И това за него е било достатъчно, за да се чувства в кондиция за работа. Докато френският писател и философ Волтер всеки ден изпивал до 50 чаши от тъмната и ароматна напитка. И ако си мислите, че това го е довършило, не сте прави. Той е живял до 83-годишна възраст, което в онези векове (с чести епидемии) било считано за завидно дълголетие. Така че пристрастяването към кафето в крайна сметка може да се окаже не чак толкова лош навик?

Стимулира мозъчната дейност

Не е тайна, че кафето повишава вниманието, бдителността и концентрацията, но това не е всичко. Тази ароматна напитка, с малко добавена захар, може да превърне човек в малък гений... макар и за кратко. Оказва се, че комбинацията от кофеин и глюкоза активира определени сектори на мозъка. Никога обаче не бива да се пие кафе на празен стомах, тъй като това ще доведе до точно обратния ефект, категорични са специалистите.

Повишава кръвното налягане

Ароматната напитка е идеална за хора, които страдат от ниско кръвно налягане (хипотензия). Така че когато човек се почувства замаян, просто трябва да изпие едно стандартно кафе и веднага ще подобри състоянието си. Медиците обаче допълват, че топлата напитка трябва да се избягва от хората, които страдат от тахикардия и имат висок пулс. Но от друга страна, те твърдят, че хипертониците могат да пият кафе, стига да не прекаляват с него и редовно да си пият медикаментите за контрол на кръвното налягане.

Укрепва имунната система

Според учените кафе намалява риска от преждевременна смърт. Колкото повече чаши кафе пие човек на ден, толкова по-дълго ще живее. Това е така, защото напитката променя имунната система, правейки я по-силна и по-издръжлива на стрес. Освен това подобрява работата на черния дроб, сърцето и храносмилателната система. Все пак обаче, човек трябва да се опита да се придържа към консумацията на прясно смляно кафе, тъй като в нес-кафето се съдържат по-малко хранителни вещества и повече химически добавки, които увреждат храносмилателните органи.

Овладява силното главоболие

може би сте чували, че някои медикаменти за справяне с главоболието съдържат кофеин. Това вещество е налично и в зърната кафе. Ето защо, когато човек консумира тази напитка, но приготвена от прясно смени зърна, то той може да овладее главоболието и дори мигрена си. Но все пак трябва да знае, че таблетките биха облекчили дискомфорта доста по-бързо, тъй като ценната съставка в тях е в значително по-високи дози.

Намалява стрес и депресията

Кафето действа добре и като антистресова субстанция поради факта, че стимулира освобождаването на допамин и серотонин (хормоните на доброто настроение). Една чаша от напитката, или дори само миризмата на кафета, може да успокои нервите. Освен това кофеинът е един от най-разпространените стимулатори на централната нервна система. А нейното постоянно стимулиране е това, което държи депресията далеч от по-чувствителните и емоционални хора. Интересното е, че само кофеинът, съдържащ се в кафето, има този ефект. Специалистите са категорични, че кофеинът, съдържащ се в чая, сода и шоколада, не стимулират толкова ефективно нервната система.

Води до понижаване на теглото

И ето я най-добрата новина за всички, които мечтаят за идеално тегло и перфектна визия. Кафето може е в състояние да помогне на всеки човек, да отслабне (макар тази теория да среща съпротива сред някои учени). Когато нивата на хормона лептин е ниско, тялото започва да съхранява мазнини, т.е. теглото се увеличава. Съставките в ароматната напитка обаче увеличават нивата на този хормон. Ето защо онези, които са пристрастени към кафето, много по-трудно наддават на тегло.

каре

Съставките в кафето не само повишават настроението и производителността, но и стимулират по-лесното запомняне на нова информация в краткосрочен план.