Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт07042020

Брой 67, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79681 BGN ↓ 1 GBP = 2.22019 BGN ↓ 1 CHF = 1.84826 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало За дома Най-безумните медицински практики

Най-безумните медицински практики

Въпреки че медицината все още е безсилна пред редица болести, един бърз поглед назад във времето може да ни покаже колко голям всъщност е напредъкът. Хората винаги са се нуждаели от лекарска помощ. Първо са я получавали от магьосниците и шаманите, след това – от древните лечители и билкари, а днес – от добре образовани специалисти.

Въпреки това е редно да се отбележи, че нашите предци са притежавали толкова добри познания, че дори съвременната медицина понякога не може да ги надмине. Повечето методи от миналото обаче са били толкова безумни, че дори и опасни. Ето защо съвременните хора могат само да се радват, че те вече не се практикуват.

Пускането на кръв при всевъзможни проблеми

Кръвотечението е било много популярно в Индия и арабските страни. За него се споменава в различни документи от древна Гърция и Египет. Древните лечители били убедени, че кръвта съдържа „лоши чувства”, които трябва да бъдат излекувани, за да се възстанови пациентът. По-късно – през Средновековието, бръснарите се грижели за кръвопусканията. Любопитното в случая е, че тази практика била популярна в различни държави в Европа чак до начелото на 19-и век.

Използването на различни отрови

Преди да се появят антибиотиците, хората са се опитали да се борят с инфекциите чрез лекарства, базирани на растителни и животински отрови. В Древния Египет например са използвали канабис, опиум и коноп за справяне със спешните случаи. В средните векове пък лекарите добавяли парченца от сушени змии и скорпиони към храната на болните, за да укрепят имунитета им. Съвременните учени намират известна логика в това. След десетки изследвания те са стигали до извода, че причините за антибактериалното действие на отровите от животински тип са малки белтъци, наречени дезинтегрини.

Употребата на паста от мъртви мишки

В Древен Египет много хора, които страдали от често срещани заболявания - като зъбобол или болки в ушите, смятали, че мишките са най-добрият лек за техните проблеми. Те си приготвяли пастет от мъртви и често гнойни мишки, като считали този продукт за изключително ефективен при болка в зъбите и възпаления в устната кухина, синусите и ушите. Пастетът от смачкани мъртви мишки се нанасял върху засегнатата зона. При по-сериозен зъбобол обаче древните египтяни взимали разлагащия се гризач и го натиквали директно в устата си. Днес здравият разум ни подсказва, че подобно лечение не може да е ефективно при зъбобол и то най-вероятно е причинявало тежки инфекции.

Масовото практикуване на черепна трапанация

В древността състояния като главоболие, епилепсия и други психични разстройства са били лекували с драстични мерки - лекарите пробивали дупки в черепа на пациента. Трапанацията се счита за най-старата хирургическа интервенция. Доказателства за нейното практикуване се откриват дори в човешки остатъци от неолита. Този метод е много популярен и в древните американски цивилизации, както и по време на епохата на Възраждането в Европа.

Частичното премахване на езика

Хемиглосектомията е медицинска процедура, която включва премахване на част от езика. Тя се практикува днес при пациенти, страдащи от някои заболявания, като например рак на устната лигавица. Лечението работи добре при отстраняване на ракови тъкани, въпреки че това води до видима деформация на езика. За щастие има пластични операции за подобряване на качеството на живот на пациентите, които претърпяват подобна операция. Но за съжаление на пациентите от 18-и и 19-и век в Европа хемиглосектомията е използвана по-малко за справяне с рака и повече за коригиране на заекването. Днес е повече от ясно, че този проблем не се лекува така. Да не споменаваме и факта, че много пациенти умирали в резултат на инфекция или загуба на кръв.

Направата на клизма с тютюнев дим

Проблемите с храносмилането, сънливостта, стомашните спазми и паразитите в древността били лекувани с клизма. Но не каква да е, а с тютюнев дим. Методът е възприет от индианците от Северна Америка. Няколко века по-късно обаче те открили, че тютюнът съдържа отровен никотин и тази процедура излязла от мода. Това обаче не попречило да се практикува чак до 19-и век от някои лекари в Европа.

Яденето на глина при болки в корема

В Древна Гърция било обичайна практика да се консумира определен вид глина, наречена terra sigillata, която се намира на гръцкия остров Лемнос. Тя била изнасяна и продавана като медицинско средство срещу стомашни проблеми и диария. Трябва да се отбележи, че някои хора все още консумират тази глина поради някакви психични отклонения. Медицината обаче не признава тази практика като жизнеспасяваща. Въпреки че има няколко изследвания, които показват, че глината от остров Лемнос съдържа каолин и бентонит. Тези вещества действително се използват в някои съвременни лекарства за лечение на диария. Дори Хипократ пише за ползите от поглъщането на този вид глина, защото успял да идентифицира нейните полезни свойства, макар да не я прилагал съвсем адекватно.

Справянето със зъбобола чрез кози мазнини

Дори в древни времена хората са знаели с какво да запълват кариесите и кака да правят зъбни протези. В Италия е открит човешки зъб със знаци на стоматологична работа, който датира от преди 14 000 години. Въпреки това трябва да се отбележи, че някои древни методи са били доста необичайни. Авицена препоръчва на пациента пушенето на изгаряща смес от кози мазнини, кокошка и лук като форма за лечение на зъбобол. Плиний Старейшин пък е вярвал, че единственият начин да се отърве човек от тази болка е да улови крастава жаба в полунощ, да плюе в устата и да казва специални „лечебни” думи.

Направата на мехлем от ларви

Древните аборигени смилали ларвите на молеца Endoxyla leucomochla и ги използвали като мехлем за кожни лезии и рани. Те поставяли смачканите червеи по тялото си, за да се избавят от различни проблеми. Смятали, че пастата, направена от червеите, помагала в процеса на оздравяване. След като поставяли върху раната мехлема, те правели превръзка. По този начин предотвратявали попадането на въздух и бактерии в кожата, което подпомагало изцелението. Днес ларвите не се използват в медицината, но са се превърнали в основен компонент на много аборигенски диети. Те отглеждат молците, за да се хранят с тях. Готвят ги в нагорещения пясък, като ги разбъркват с пепел. След това премахват главите им и ги изяждат. Понякога ги смилат в паста и ги слагат в сладкишите. Ларвите се считат за деликатес и ако някога човек посети едно от тези племена, най-вероятно ще му ги предложат в менюто. Счита се за грубо да се откаже такава храна, защото тя е много ценна за местните жители.

Раждането в седнало положение

В Древна Индия са знаели как да променят позицията на плода в утробата. А в някои африкански племена лечителите успявали дори да извършат цезарово сечение с техните примитивни инструменти, когато бебето е застанало с дупето напред. В Средновековието повечето от древните знания били изгубени поради влиянието на църквата. Акушерството било недостатъчно развито и много жени, както и техните новородени, умирали по време на раждането. Дълго време в Европа карали родилките да седят седнали на стол, което затруднявало израждането на бебетата. За щастие на тази практика е сложена край през 18-и век.

Втриването на тор в отворена рана

Древните египтяни лекували много от заболяванията чрез втриване на екскременти от различни животни в отворени рани или инфектирани тъкани. Освен това, смес от тор и други съставки се прилагала орално за лечение на безброй медицински състояния. Екскрементите от свине, магарета, гущери и дори от децата се използвали като съставка в различни мехлеми и процедури. Една от целите на древните египетски лекари била да създадат гной, за която се смятало, че е ефективна при лечение на инфекции. Сега знаем, че гнойта е само симптом за инфекция, но египтяните били доволни от присъствието й. За щастие вече никой не втрива екскременти в очите и раните си, но съвременните лекари използват изпражненията в няколко терапии. Например за борбата с Clostridium defficile, който причинява тежка диария и хиляди смъртни случая годишно, лекарите имплантират изпражнения в червата на пациента, за да възстановят полезните микроби, изгубени по време на инфекцията.

Срязването на венеца на детето

Срязването на венците е медицинска практика, която води началото си от Франция. През 16-и век лекарите там прибягвали до тази техника, когато зъбите на бебето започвали да поникват. С помощта на скалпел те правели отвори в тъканта над зъба, за да може по-лесно да се появи. Методът се разпространява много бързо в цяла Европа и дори в Съединените щати. Пръв го изпробвал френският лекар Амброас Паре, който изследвал труп на дете през 1575 г. „Усърдно търсихме причината за смъртта му и не успяхме да я открием в нищо друго освен в твърдостта на венците. Когато срязахме венците с нож, намерихме всички зъби. Ако това е било направено, докато детето е било живо, без съмнение то е щяло да оживее”, обяснявал лекарят, а думите му са открити в няколко преписвани на ръка книги от този период. Срязването на венците се практикувало до началото на 20-и век, макар че е било предмет на разгорещени спорове в стоматологичните среди. Днес не е известно колко деца са починали от срязването на венците, но липсата на стерилни инструменти и причинената травма би трябвало да е водела до фатални инциденти доста често.

Използването на канабис за анестезия

Нашите предци са постигнали отлични резултати при някои операции. В древната Месопотамия например лекарите използвали алкохол и опиум, за да помогнат на пациентите да не изпитват болка. Египетските лечители пък подготвяли пациента за хирургическа интервенция с помощта на екстракти от плодовете на мандрагора. В Индия и Китай са използвали анестетични средства като хвойна, канабис и самакитка. Трудно е обаче да се каже колко ефективни са били те.

Ограничаването на секса чрез кастрация

Медицината невинаги е била наука. В Древна Асирия и Вавилон тя е била по-скоро магическо и духовно преживяване. В този смисъл кастрацията не била нормална практика на асирийците или вавилонците. Обикновено отстраняването на тестисите се извършвало, за да се даде възможност на мъжете да работят в харема като евнуси. Това невинаги е било доброволно. За разлика от харемите в Турция, където се изисквало отстраняването както на пениса, така и на тестисите, асирийците и вавилонците премахвали само тестисите. Любопитен е и фактът, че доста често те не били отрязвани, а премазвани с камъни, за да се унищожи функцията на семенните канали.

Лечението на епилепсия със свещена вода

По време на Хипократ (460-370 г. пр. Хр.) се е вярвало, че епилепсията е била причинена от Божията воля. Древните лечители били убедени, че причините за това заболяване са вятърът, студът и слънцето. През Средновековието хората с епилепсия били смятани за притежавани от демони и били лекувани с молитви и светена вода. Но това не е всичко – повечето хронични заболявания през тези векове са били лекувани чрез физически упражнения и лечебни билки. Тъй като това рядко давало ефект, повечето пациентите просто умирали. Кожните заболявания, като псориазис например, са се считали за нелечими. Ето защо болните трябвало да носят звънец, за да предупреждават останалите, че се приближават и трябва да се отдръпнат, за да не се заразят.