Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04042020

Брой 64, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79335 BGN ↑ 1 GBP = 2.22917 BGN ↑ 1 CHF = 1.85369 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало За дома Шиенето и плетенето ни спасяват от самота

Шиенето и плетенето ни спасяват от самота

Шиенето и плетенето ни спасяват от самота

Ръчните дейности са идеална тренировка за мозъка

Много от работещите хора си мечтаят да се пенсионират и да се занимават с простички, дребни неща – като да изпият чаша чай с внучката си например. Оказва се обаче, че напредването на възрастта често е съпроводено със социална изолация, повишена тревожност и самота. Но човек не бива да се отчайва. Има няколко хобита, които всеки може да практикува сам у дома или в компания. Те действат болкоуспокояващо и не позволяват на човек да изпадне в депресия.

Бродирането на гоблени, плетенето на една кука или две куки, както и изработването на бижута, грънци и уникални поздравителни картички развиват фината моторика, креативността и дори самочувствието на хората. Доказано е, че тези дейности са страхотна терапия срещу стреса и депресията. Може би защото повишават нивата на някои хормони, които ни карат да се чувстваме щастливи.

Независимо дали става въпрос за плетене, рисуване, или някаква друга артистична работа с ръце, отделянето на 20-30 минути дневно се смята за идеална мозъчна „тренировка“. Мнозина не го осъзнават, но сивото ни вещество получава най-голяма полза именно от техниките, необходими за осъществяването на конкретна дейност, а не толкова от четенето.

Работата с ръце е отпускаща терапия, която подобрява психичното здраве, благополучието и мозъчната дейност. Хората, които я практикуват редовно, мислят по-бързо, имат по-богато въображение и разполагат с много голям творчески капацитет. Тези дейности водят до отпускане, но в същото време предизвикват мозъка да работи по-ефективно. Сетивата се събуждат, а двигателните умения се подобряват.

Например много хора твърдят, че плетенето увеличава усещането им за щастие. Това обаче се случва и ако човек е ангажиран с бродирането на гоблени или плетенето с една кукичка. Занимаващите се с това три или повече пъти седмично се чувстват по-отпуснати и спокойни в сравнение с онези, които го правят рядко или въобще не обичат да шият и плетат.

Група учени от медицинския колеж към Харвардския университет пък са стигнали до извода, че пенсионерите, които рисуват, правят скулптури, изработват керамични чинии и грънци, практикуват фотография или моделират бижута, имат значително по-малък шанс да развият когнитивни увреждания в сравнение с онези, които предпочитат да гледат сериали по телевизията например. Проучването е направено сред близо 15 000 души на три континента, а резултатите били сходни помежду си. Това дава основание на специалистите да препоръчват на пенсионерите да си намерят някакво такова хоби.

Така например плетенето на две куки се оказва много полезно занимание за възрастните дами, които страдат от хронична болка в ставите на ръцете, депресия и повишено чувство за тревожност. До този извод са стигнали британските учени от Кралския медицински колеж в Лондон. Според тях подобна дейност не само ще доведе до изплитането на нов шал или пуловер, но и ще забави ускорения сърдечен ритъм, ще успокои дишането и ще понижи кръвното налягане. Или иначе казано, оказва същия ефект върху тялото, какъвто и йогата.

Плетенето на две куки обаче повдига самочувствието и увеличава удовлетвореността от живота. По време на проучването всяка втора възрастна дама съобщила, че се чувства много по-малко самотна. Според британските учени това се дължи на факта, че в организма им се увеличава нивото на серотонин – известен още като хормон на щастието. Той повдига настроението и притъпява чувството за болка.

Друго проучване, проведено през 2011 година в британската клиника „Майо“, показва, че бродиращите гоблени и плетящите на една кукичка имат с до 40-50% по-нисък риск от развитието на старческа деменция (загуба на памет). Всяка трета пенсионерка съобщава, че се чувства значително по-здрава, когато се занимава с бродиране по няколко часа на ден, твърдят още изследователите.

Те допълват още, че подобни хобита подобряват общото им физическо здраве, като едновременно с това ги отпускат и успокояват. Около 11% от интервюираните доброволки (на средна възраст 70 години) споделили също така, че плетенето на една кукичка им помага срещу артритните болки, а при 25% от тях експертите констатирали и трайно понижаване на кръвното налягане.

Грънчарството е друго добро занимание за възрастните хора – особено за мъжете. Майсторенето на съдове от глина е вид форма на гимнастика, която изисква човек да движи ръцете си. Това е сравнително фина дейност, затова медиците твърдят, че подобрява моториката.

Но не бива да се забравя, че тези занимания оказват положителен ефект и върху мозъка. Чудесен начин са например за преодоляване на самотата, защото човек може да общува с останалите в курса по грънчарство. Но може и просто да се наслади на мълчанието, докато моделира глината с ръце. Всичко е въпрос на личен избор. Психолозите обаче са категорични, че и в двата случая тялото започва да произвежда хормони на щастието, потискайки кортизола и адреналина.

Изследване, направено отново в старчески дом във Великобритания, показва, че голяма част от възрастните мъже обичат да възстановяват стари мебели. Ако дърводелството е и сред вашите области на компетентност, значи е време да инвестирате по няколко часа дневно в такова хоби. Психолозите твърдят, че възстановяването на мебели е не само доходоносен бизнес, но и пази от депресия. Подобно на грънчарството, дърводелството също подобрява фината моторика на ръцете.

Шкуренето и пребоядисването на стари шкафчета, както и претапицирането на столове се препоръчва на страдащите от болест на Паркинсон, на хората с деменция и всички, които са склонни да изпадат в тревожни състояние. За тях е подходящо също така да изработват поздравителни картички или бижута, тъй като съсредоточават цялото си внимание в работата с ръцете и забравят за здравословните си проблеми.

Британските учени се надяват, че получените по време на техните изследвания данни ще мотивират много от по-възрастните хора да плетат, да шият, да майсторят грънци или да поправят мебели. Те са категорични, че ръчните дейности действат много по-добре на психиката и физиката в сравнение с някои медикаменти за успокояване на болката и преодоляване на чувството за самота. Освен това пенсионерите с подобни хобита много по-рядко търсят личния си лекар и биват хоспитализирани заради някакъв здравословен проблем.

Каре

Добре подбраното хоби е чудесен начин всеки пенсионер да постави началото на нова ера в своя живот. А ползите за физическото здраве и психиката от ръчните дейности са доказани от няколко научни изследвания.