Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04042020

Брой 64, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79335 BGN ↑ 1 GBP = 2.22917 BGN ↑ 1 CHF = 1.85369 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало За дома Задръстен с вещи дом

Задръстен с вещи дом

Дали вие притежавате натрупаните от вас вещи, или те притежават вас... Вижте как да се справите с проблема.

Когато имате прекалено много излишни и ненужни неща у дома, непрекъснатото мислене за това как ще се справите с този проблем, отнема много емоционална енергия. Но това съвсем не е и най-големият проблем - задръстването на дома с вещи, с които просто не можете да се разделите, може да е индикатор на по-дълбоки емоционални състояния.

 

Вижте кои са най-честите емоционални блокажи, свързани с трупането на едни вещи и изхвърлянето на други, и как може да бъде решен всеки от тези проблеми.

Вещите ви задържат в миналото

Причината да събирате неща е носталгията: снимки от времето, когато сте били млади, сувенири от ваканции, любими джинси, които отдавна не ви стават, покани, картички, писма, спортни трофеи и награди, рисунките и играчките на децата ви, от времето, когато те са били мънички... Няма нищо лошо да пазите някои неща от миналото си, които ви навяват положителни емоции, но ако имате кашони, препълнени с такива неща, това може да подсказва усещането ви, че най-добрите ви години са зад гърба ви.

Какво да направите? Да се придържате към миналото означава да губите представа за бъдещето. Да мислите, че няма какво хубаво да ви се случи занапред, е много болезнено, а обграждането с предмети, които засилват тези мисли, може да влоши нещата. Важно е да започнете да си създавате нова визия за бъдещето. Ако не можете сами, обърнете се и към терапевт. Повтаряйте си, че разчистването на нещата от миналото ще отвори място за бъдещи добри преживявания.

 

 

 

Вещите, които пазите в шкафа

В шкафовете ви има красиви образци на китайски порцелан, кристални чаши, ароматизирани луксозни свещи, фини чаршафи, дизайнерски дрехи, обувки и чанти, които пазите за специални случаи. А във всекидневието си използвате обикновени функционални предмети и се обличате все в същите удобни клинове и широки блузи. Това подсказва, че не се чувствате достатъчно ценни за красивите вещи и че сте перфекционист, който иска всичко да е идеално, преди да се наслади на любимите си неща.

Какво да направите? Трябва да излезете от тази зона на делничност и да започнете да празнувате всеки ден. Изхвърлете размъкнатите дрехи и почнете да носите красивите нови поли и панталони. Изхвърлете похабените посуда и вкарайте в употреба новите си сервизи. Започнете да се отнасяте към себе си като към ценен и заслужаващ човек.

 

 

Вещите, които избягвате

Това са нещата, които просто не искате да виждате: сметки, неотворена поща, банкови и кредитни извлечения, недовършени проекти и др. Може и тези неща да не са пред очите ви, но само от мисълта за всичката работа по организирането и довършването им, ви се гади.

Какво да направите? Този емоционален блокаж се дължи на страх и вие трябва да се запитате от какво точно се притеснявате. Най-добрият начин да се спасите от ужаса на тази бумащина, е да се изправите лице в лице с нея и да си свършите задачите. Ако ще се чувствате по-добре, поканете си и приятел за морална подкрепа в това разчистване. Винаги има решение, не забравяйте това - страхът е по-ужасяващ от реалността.

 

Фантастични вещи от фантастичния ви живот

Това са онези неща за живота, който е в мечтите ви. Например: пазите дрехи за времето, когато ще отслабнете и ще се поберете в тях отново, или пък такива, с които ще отидете на мечтано пътешествие или за когато организирате перфектно парти. Имате спортен екип и нова постелка за занимания по йога, каквито никога не сте посещавали... На вас ви изглежда, че градите мечтания си живот, но всъщност се отдалечавате от истинския такъв.

Какво да направите? Важното тук е да се замислите какво наистина можете да направите в този момент, за да се доближите до мечтания от вас живот. Защо не подарите на нуждаещи се вашите дрехи за след като отслабнете и не си купите такива, които да ви прилягат добре? Продайте неизползваната спортна екипировка и почнете да се разхождате всеки ден. Живейте в настоящето и така лесно ще се разделите с натрупаните излишни вещи за нещата, които се случват само във фантазиите ви.

 

Ненужните вещи на другите

Нямате проблем с ваши вехтории, но около вас е задръстено от вещи, които околните не изхвърлят. Това често се случва, когато нещата се предават на поколенията в семейството. На вас не ви трябват 4 сервиза от китайски порцелан, антикварни мебели, прашни стари книги, сребърни прибори и старомодни бижута, но носталгията ви кара да ги запазите. И къщата ви прилича повече на музей, отколкото на дом...

Какво да направите? Само заради това, че книга с рисунки е била ценна за някого, не означава, че трябва да е до живот с вас. Не е нелоялно да не я държите при себе си. Нормално е да искате за пазите вещи, останали от хората, които са ви скъпи, но има и други начини да уважавате паметта им. Запазете възможно най-малко от вещите, а на останалите направете снимки, които да подредите в албум, преди да се разделите с тях.

 

 

Вещите, за които сте дали много пари

Ако сте дали половината си заплата за чифт обувки, чанта или дизайнерска рокля, да ги изхвърлите може да ви се струва направо кощунство. Затова ги пазите и се самозалъгвате, че може все някога да ви потрябват. И така, с години тези неща, за които сте платили големи суми, задръстват гардеробите и дома ви.

Какво да направите? Проумейте, че всички правим грешки и няма смисъл да удължавате агонията. Всеки път, когато погледнете някоя такава вещ, вие си припомняте, че е редно да я използвате все някога, но не го правите, нали? Най-добрият вариант е да подарите тези неща на някого, който наистина ще ги ползва.