Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт23012018

Брой 15, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59803 BGN1 GBP = 2.22039 BGN1 CHF = 1.66256 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Общинарите ще казват къде да има обори

Общинарите ще казват къде да има обори

Общинарите ще казват къде да има обори

Ветеринарните лекари на граничните пунктове ще имат право да налагат глоби с фиш

Общинските съвети да определят с наредби местоположението на стопански сгради за животни, обема на животновъдната дейност в урегулираните поземлени имоти и правомощията на кмета по прилагане на принудителни административни мерки. Това предвиждат одобрените на първо четене от парламента промени в Закона за фуражите, с част от които се изменя и Законът за ветеринарномедицинската дейност, предаде БТА.

Депутатите решиха официалните ветеринарни лекари на граничните инспекционни пунктове да могат да налагат глоби с фиш. Дава се възможност изследвания, за които не е наличен необходимият лабораторен капацитет, да се извършват в официална лаборатория за контрол на ветеринарномедицински препарати на територията на Европейския съюз.

Парламентът разпореди при пускането на пазара на продукти производителите ясно да обозначават върху етикета или в придружаващия партидата документ дали са за фураж или за други цели. Предназначението за употреба, различна от фураж, не може да бъде променяно впоследствие от друг оператор на следващ етап от веригата. Въвеждат се забрани за храненето на преживни животни с преработени животински протеини и със странични животински продукти.

За обектите, в които се извършва детоксикация на фуражи по отношение на нежелани вещества, ще се изисква одобрение от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Към заявлението ще се прилага декларация за използвания метод за детоксикация и научна оценка на метода от Европейския орган за безопасност на храните.

Заявления за получаване на разрешение за пускане на пазара на генетично модифициран фураж или на генетично модифицирани организми като фураж ще може да се подава освен в Министерството на земеделието и до национален компетентен орган на друга държава-член на ЕС, записа парламентът. Въвежда се поне на три години задължително обучение по въпросите на хигиената и безопасността на фуражите за наетия от операторите във фуражния сектор персонал.

Гласуваните изменения налагат и поправки в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, като отпада специалният лицензионен режим за внос на семена от коноп и на необработен коноп.

България

Икономика

Култура

Спорт

Шефовете на Левски напуснаха Малта

Шефовете на Левски напуснаха Малта

Спас Русев и Асен Букарев се завърнаха в София, където ще се опитат да приключат с трансферите за тази зима

Собственикът на Левски Спас Русев…

Прочети още:

Loading...

Свят

Меркел започва труден финален кръг от преговорите за правителство

Меркел започва труден финален кръг от преговорите за правителство

Германският канцлер Ангела Меркел сега е изправена пред труден заключителен кръг от преговори за сформиране на ново правителство, след като …

Прочети още:

Loading...