Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет22032019

Брой 311, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.7176 BGN1 GBP = 2.25716 BGN1 CHF = 1.72945 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фалитите в животновъдството продължават с пълна сила

Фалитите в животновъдството продължават с пълна сила

Фалитите в животновъдството продължават с пълна сила

С бизнеса се разделят средно големи ферми, които би трябвало да са гръбнакът на бранша

Броени дни преди годишното дефиле на породистите животни, което ще се проведе в края на април в Сливен, фермерите нямат усещане за празничност и за положително развитие на сектора. „И тази зима млекопроизводителите приключват на загуба и това личи от фалитите, които продължават да се случват сред колегите“, съобщи пред Синор.БГ Танчо Колев, председател на Националния съюз на млекопроизводителите. Проблемът е, че с бизнеса се разделят средно големи ферми, които би трябвало да са гръбнакът на животновъдството. Но поради намалените субсидии за не селектираните животни и спадът в изкупните цени на млякото от пролетта на тази година процесът на трайно закриване на фермите се задълбочава, обясни Колев. Само преди дни са се отказали от бизнеса фермер със сто крави от казанлъшкото село Голямо Дряново и негов колега от чирпанското село Държава с 80 млечни животни.

Системата в България е сбъркана тотално и по нищо не прилича на европейската, където мандрите принадлежат на самите животновъди и затова са определящи при формирането на цените“, посочи Колев. Вместо това у нас между фермера и мандрата стоят маса прекупвачи, които надуват цените и затова животновъдите нямат думата по отношение на собствения си продукт. И вместо да реши този проблем, администрацията само преписва европейските наредби, а те нямат нищо общо с родната действителност, посочи още Колев.

Сравнявайки аграрната политика в Румъния и България, животновъдът за пореден път припомни как фермерите в северната ни съседка успяха да извоюват навреме адекватна подкрепа още при първия програмен период и днес тяхното животновъдство отчита троен ръст, докато у нас броят на стопанствата ще продължават да намаляват. Други млекопроизводители пък са изключително недоволни от схемите за източване на средства в животновъдството, които постигнаха с плащанията за ливади и пасища в планинските региони. Парите от Европа продължават да изтичат към хора, които не постигат нищо за икономическия просперитет в изостаналите региони.

Колко пъти ни се обещаваше, че върху българските храни ще има специални обозначителни табели, които да насочват потребителите към родната стока. Вместо това и тази пролет агнета от Румъния масово се колеха в наши предприятия и понеже контролът е твърде слаб, се представяха в магазините с български печати“, остро реагира председателят на браншовия съюз.

България

Икономика

Култура

Спорт

Нефтохимик започна плейофите с чиста победа над Левски

Нефтохимик започна плейофите с чиста победа над Левски

За жалост, не успяхме да неутрализираме Николай Учиков, анализира треньорът на „сините” Владо Николов

Настоящият волейболен шампион на Българ…

Прочети още:

Loading...

Свят