Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон14102019

Брой 198, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.7711 BGN ↓ 1 GBP = 2.23477 BGN ↑ 1 CHF = 1.774 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермерите с надежда да продадат новото жито за 290 лв. на тон

Фермерите с надежда да продадат новото жито за 290 лв. на тон

Фермерите с надежда да продадат новото жито за 290 лв. на тон

През миналата година изкупната цена се движеше от 240 до 250 лева

Очакваме тази година изкупните цени на пшеницата да бъдат около 290 лв. на тон. Тази цена е по-висока спрямо миналата година, когато беше 240 лв. до 250 лв. на тон, каза Александър Александров от Видинския съюз на зърнопроизводителите за агенция „Фокус”. Александров определя като по-лошо качеството на миналогодишната пшеница, която поникна при съхраняването. Прогнозите му са, че и тази година добивите няма да бъдат високи заради сушата в началото на зимата. Той коментира, че посевите в района все още са зелени. Очакванията му са, че до 10 дни ще започне жътвата на ечемик, а в началото на месец юли и на пшеница.

За разлика от Видинско техните колеги в област Велико Търново вече са прибрали 20% от реколтираните площи с ечемик. „Средният добив е 572 кг/дка, който е добър предвид времето“, коментира Пепа Стателова от Областна дирекция „Земеделие“ за радио „Велико Търново“. По нейни данни от засетите близо 67 250 дка с ечемик в региона вече са ожънати 12 870 дка. Производството е над 7 360 тона. Експертът определя жътвата като трудна заради всекидневните валежи. Стателова прогнозира, че земеделците във Великотърновско ще започнат да прибират пшеницата и рапицата до 7–10 дни. „Продължават да се отглеждат традиционни протеинови култури като нахут, грах и соя, заради зелените плащания“, допълва тя.

Грахът е една от културите, които вече се прибират в Сливенско. Там жътвената кампания официално ще започне на 25 юни. „Същинската жътва обаче се очаква, когато влажността на посевите падне до 13-14%“, информира Георги Радев, председател на Земеделски съюз „Хаджи Димитър“. Той коментира, че в момента влажността е около 18%, което възпрепятства прибирането на реколтата. Очакванията му за среден добив на пшеницата са за около 500 кг/дка заради валежите и градушките. Те ще определят и качеството на зърното. За сметка на това валежите оказват добро влияние върху пролетниците.

На няколко пъти земеделците в Сливенско пострадаха от градушки, като най-големи са пораженията в района на Нова Загора. Частични са щетите върху масивите край селата Трапоклово, Гавраилово, Малко Чочовени и Подбалкана, припомнят от сдружението.

На фона на проливните валежи в цялата страна и отчасти в Добричка област, зърнопроизводителите в община Шабла пък чувстват сериозно засушаване. Там жътвата на първите декари с ечемик вече започна, а след 7–10 дни идва ред и на пшеницата. „Миналата година прибрахме по 760 кг/дка среден добив“, припомня Светослав Василев от земеделска кооперация в района.

България

Икономика

БАБХ забрани свободната паша на домашни прасета в страната

БАБХ забрани свободната паша на домашни прасета в страната

Със заповед РД 11-2005 на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков от 10 октомври н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Квалификации за Евро 2020

Група С:

Беларус – Естония 0:0

Холандия - Северна Ирландия 3:1

Класиране

1. Холандия 17-6 12

2. Германия 17-6 12

3. Северна Ир...

Прочети още:

Loading...

Свят