Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21102019

Брой 203, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75505 BGN ↓ 1 GBP = 2.26278 BGN ↑ 1 CHF = 1.77867 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Ветеринари: Вирусът на АЧС живее във фризер до 1 година!

Ветеринари: Вирусът на АЧС живее във фризер до 1 година!

Ветеринари: Вирусът на АЧС живее във фризер до 1 година!

Консултативният съвет по животновъдство в Добрич ОДБХ поиска помощ при поддържането на контрола по границата с Румъния

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов поиска съдействие от областния управител Красимир Кирилов относно засиления трафик на туристи през пунктовете Дуранкулак и Кардам на румънската граница. На тези обекти е нужна постоянна дезинфекция заради разпространението на болестта Африканска чума по свинете, коментира Агри.бг. През почивните дни само през единия граничен пункт в Дуранкулак са влезли 2300 автомобили с туристи. На заседание на Консултативния съвет по животновъдство в Добрич ОДБХ поиска помощ при поддържането на контрола по границата. Стана ясно още, че областната дирекция очаква резултати от диво прасе, което е било блъснато от автомобил влязъл от Румъния и влачено 200 метра.

Разпространението на болестта африканска чума по свинете в Румъния е много сериозно. Там заболяването е констатирано и при диви, и при домашни прасета. Д-р Каменов предупреди, че трябва да се спазват набелязаните мерки, защото болестта крие опасност за промишлените комплекси и ще се отрази върху целия сектор. Апелът към присъстващите на Консултативния съвет фермери беше да запознаят близки и познати, които отглеждат прасета в дворовете си, с всички опасности на заболяването. От ноември 2018 г. в Добричка област започнаха да се установяват случаи на заразени диви животни и да се налагат строги мерки за неразпространение на болестта. Една от целите на ветеринарите е болестта да не тръгне по домашните прасета и промишлените комплекси на територията на Добричка област. Само в един от тях, разположен в село Козлодуйци, се отглеждат 70 000 свине.

През последните 2 седмици в страната има регистрирани 6 огнища при домашни прасета, подчерта д-р Каменов. Касае се за стопани, които не са спазили указанията, които се препоръчват от година и половина. По този начин заболяването се разпространява. Хората прибягват до колене на прасетата и прибирането им във фризера през нощта. Не вярват на ветеринарните специалисти. Вирусът на АЧС е изключително устойчив и замразен, той е жив до 1 година. Така всеки, който е заклал и прибрал животно във фризера, всъщност съхранява вируса вкъщи, коментира още специалистът.

България

Икономика

Култура

Спорт

Шеф на Левски обеща финансов рай след Нова година

Шеф на Левски обеща финансов рай след Нова година

Клубовете трябва да решат - искат ли рестарт, или запазване на същата система, заяви изпълнителният директор на „сините” Павел Колев

Изпълнит...

Прочети още:

Loading...

Свят