Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон19082019

Брой 159, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76153 BGN ↓ 1 GBP = 2.13558 BGN ↓ 1 CHF = 1.79698 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Експерти: Да се ликвидират всички домашни прасета в 20-километровата зона около промишлените ферми

Експерти: Да се ликвидират всички домашни прасета в 20-километровата зона около промишлените ферми

Експерти: Да се ликвидират всички домашни прасета в 20-километровата зона около промишлените ферми

Научно становище на Центъра по оценка на риска по хранителната верига към министерството на земеделието определя като твърде неблагоприятна ситуацията с агресивното нахлуване на силно заразната болест африканска чума по свинете АЧС в Европа. Според експертите съществува висок риск от поява на болестта във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни.

След последните случаи на заразата в Плевенска, Бургаска и Русенска области рискът да се разпространи АЧС на територията на България е много висок и в тази връзка експертите настояват за повече превантивни мерки, които да са в синхрон с предписаните в европейскотото и българско законодателство изисквания, прилагани от агенцията по храните БАБХ.

Наложително е стопаните да спазват правилата за превенция и при всички случаи на съмнения за болни или умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно пред официалните ветеринарни власти. АЧС е заболяване с потенциал за бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени с него продукти. Всички свине в 3-километровата зона следва бъдат убити по хуманен начин с цел предотвратяване разпространението на вируса. Методът е известен като тотално депопулиране, или “stamping out”. От всички свине се вземат проби за вирусологично изследване при 95% разпространение и 10% достоверност и се изпращат в специализираната лаборатория за изследване. Този резултат е от изключителна важност за проучването на средата и за по-нататъшните мерки за ограничаване на заболяването, независимо че все още животните могат да изглеждат привидно здрави и дори и да не са показали клиника на болестта.

Отстрелът на диви свине през този период може да ограничи разпространението на вируса чрез заразени глигани, затова задължително се прилага само подборен лов, лов с капани или отстрел от чекала. Забранява се груповият лов с гонки на дивите свине.

За да се предпази едрото промишлено свиневъдство в страната, където през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии, гарантиращи хуманното отношение към животните и биосигурността на стопанствата, е необходимо в 20-километровата зона около фермите да не се гледат домашни прасета в малките дворове. Затова областните управители предприемат съответните действия за премахването на животните в този ареал.

България

Икономика

Култура

В тревненската галерия “Гъбенски“ се откри изложба “Форма - 2019“.

В тревненската галерия “Гъбенски“ се откри изложба “Форма - 2019“.

В тревненската галерия “Гъбенски“ е открита изложба с художествени творби от деветото издание на международния симпозиум “Форма - 2019“. Лет...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Люпко Петрович засипа с похвали роден национал

Люпко Петрович засипа с похвали роден национал

Треньорът на ЦСКА отказа да говори защо капитана на „червените” Николай Бодуров не попада в групата

Треньорът на ЦСКА Люпко Петрович бе много...

Прочети още:

Loading...

Свят