Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет19092019

Брой 181, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77383 BGN ↑ 1 GBP = 2.20219 BGN ↓ 1 CHF = 1.78354 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Болестта успя да се промъкне и в четвърти свинекомпекс в русенското село Караманово, остана само един непоразен

Болестта успя да се промъкне и в четвърти свинекомпекс в русенското село Караманово, остана само един непоразен

Болестта успя да се промъкне и в четвърти свинекомпекс в русенското село Караманово, остана само един непоразен

Констатиран е положителен резултат на чума по свинете в промишлена свинеферма в русенското село Караманово, съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Определя се 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза село Караманово. Там принудително ще бъдат умъртвени всички заразени и контактни домашни свине. Собствениците на ликвидираните животни от регистрирани обекти в областта ще бъдат обезщетени.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището влизат град Ценово, русенските села Босилковци, Кривина, Новград, Беляново, Джулюница, Белцов и Пиперково, както и великотърновските села Павел, Вардим, Хаджидимитрово и Совата.

Това е четвъртата промишлена свинеферма в област Русенско, в която бе открит вирусът на АЧС. Първи беше свинекомплексът в село Бръшлен, следван от втори в село Николово и трети в село Голямо Враново. Засега единственият индустриален обект в областта, където заразата не е проникнала, е този в село Юделник.

Към момента са умъртвени 70 006 прасета в 8-те огнища на домашни свине в областта, стана ясно на последното заседание на Областната епизоотична комисия на 16 август. В свинекомплекса в село Голямо Враново са евтаназирани 12 500 животни, като остават още 17 000.

България

Икономика

Култура

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Александър Хайтов: Баща ми провидя бъдещето и то не му хареса

Догодина ще покажа на света живия свидетел на обесването на Левски

- Г-н Хайтов, с какви мисли посрещате 100-годишнината от рождението на бащ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят