Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет22112019

Брой 227, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76344 BGN ↓ 1 GBP = 2.28624 BGN ↑ 1 CHF = 1.77835 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) В Смилян това лято произведоха 50 тона от прочутия боб

В Смилян това лято произведоха 50 тона от прочутия боб

В Смилян това лято произведоха 50 тона от прочутия боб

Тази есен реколтата от смилянски боб е добра, годината беше благоприятна, коментира Сафидин Чикуртев, председател на Кредитната кооперация в Смилян, пред БТА.По данни на кооперацията около 50 тона от този сорт фасул са произвели земеделците по горното поречие на река Арда. Очакванията са цената на боба да остане миналогодишната. Тя беше 7–8 лв. за шарения фасул и 8–9 лв. за по-едрия бял сорт.

За сравнение реколтата за миналата година беше с 10 тона по-ниска. Тази година се оказва по-добра като количество и качество, особено за салатения боб, отбеляза Чикуртев пред Агенция „Фокус“. По думите му от тази година производителите от района ще могат да продават по-големи количества на известна марка хипермаркети в страната. Кооперацията, на която той е председател, е собственик на запазената марка на смилянския фасул.

Наскоро близо 10 стопани учредиха нова кооперация на производителите на смилянски фасул, която да ги подпомогне при реализацията на продукцията. Друга нейна цел е да възобнови картофопроизводството, като Кредитната кооперация ще отпусне линия за кредити на частните стопани, за да могат да сеят и картофи. „За в бъдеще предвиждаме новосъздадената кооперация да се занимава и с билки и други култури, за да се възроди селското стопанство в района на селата от Горното поречие на река Арда,“ каза още Сафедин Чикуртев.

От кметството в града съобщиха, че на 19 октомври предстои Традиционният празник на смилянския фасул. В програмата на празника е включен конкурс, в който най-добрите производители на фасул ще могат да премерят сили. Друг гвоздей в празния ден е редене на пано от пъстрите бобени зърна, с което Смилян ще кандидатства за „Рекордите на Гинес“. Досега в лепенето на зърната са участвали 23 000 човека. Гостите на фестивала също могат да се присъединят, призовават организаторите.

България

Икономика

Пак спорове възпитава ли водачите системата бонус-малус

Пак спорове възпитава ли водачите системата бонус-малус

„Спирането на войната по пътищата не може да се случи с еднократно действие. Бонус-малус системата е въведена в Англия преди 100 години и тя...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят