Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря22012020

Брой 267, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76439 BGN ↑ 1 GBP = 2.29356 BGN ↓ 1 CHF = 1.82158 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) С 27 млн. лв досега се облажи частна фирма от държавната “златна локва“

С 27 млн. лв досега се облажи частна фирма от държавната “златна локва“

С 27 млн. лв досега се облажи частна фирма от държавната “златна локва“

Договорът с Пи Еф Си е сключен от БАБХ в последния ден от първия кабинет Борисов, а самата фирма е създадена пет дни по-рано, без да има опит и капацитет за дезинфекция

За последните пет години фирмата ПиЕфСи ЕООД е спечелила 27 милиона лева след неправомерно възлагане на публична дейност за дезинфекция на границата с Турция от страна на Българската агенция по безопасност на храните.Това установява разследване на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд. Мястото на граничните пунктове „Капитан Андреево” и “Лесово“ на границата с Турция, където се дезинфектират колите, нашумява с прозвищата „златната локва” и „златния гьол” още през 2013 година. Въпросът е защо държавната агенция се е отказала от една доходоносна дейност, която ѝ е възложена да изпълнява със закон. Дейността по дезинфекцията трябва да се извършва от ветеринарен лекар, който е назначен от агенцията по храните. Отговорът на този въпрос Българската агенция по безопастността на храните не дава, се казва в журналистическото разследване.

Договорът с частната фирма е сключен от агенцията в последния ден от първия кабинет Борисов.Фирмата Пи Еф Си е създадена пет дни по-рано, без да има опит и капацитет за дезинфекция, но още от първия момент започва да генерира чудесни печалби.

През първата година печалбата 1.3 милиона лева. След пет години печалбата се увеличава до 8.7 милиона лева годишно. Общо за последните пет години печалбата е близо 27 милиона лева. Разходите за дейността на компанията са 10 пъти по-ниски от приходите.

Проблемът е, че фирмата прибира такса на границата с Турция, която по закон може да бъде вземана само от публичен орган. Таксите трябва да се прибират на равностойност, а това не е така, защото се генерира голяма печалба. Не е ясно и защо изобщо трябва да се плаща такса за подобно обслужване.Въпреки че Генка Шикерова е осъдила БАБХ да предостави официално договора с фирмата преди шест месеца, агенцията продължава да не изпълнява съдебното решение. Представителите на фирмата, която междувременно е сменила собствеността си, също отказват коментар. Те заявяват, че са проверявани многократно от властите и спазват закона.

Сега фирмата Пи Еф Си продължава да събира пари на границата с Турция, въпреки че договорът с държавата трябва да е изтекък. Той е сключен за пет години през март 2013 година, а няма информация да е сключван анекс.

Икономика

Култура

Спорт

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Труден, но успешен старт на Григор в Мелбрън

Подкрепата на българските фенове ме кара да се чувствам като у дома си, заяви първата ни ракета

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуб...

Прочети още:

Loading...

Свят

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Ердоган: Турция се превърна в ключов фактор

Надеждите, които покълнаха отново с прекратяването на огъня и срещата на високо равнище в Берлин, не бива да стават жертва на амбициите на т...

Прочети още:

Loading...