Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед08122019

Брой 235, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76296 BGN ↓ 1 GBP = 2.31541 BGN ↑ 1 CHF = 1.78387 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Властта засече опасен български домашен суджук с листерия, мълчи за производителя

Властта засече опасен български домашен суджук с листерия, мълчи за производителя

Властта засече опасен български домашен суджук с листерия, мълчи за производителя

Домашен свински суджук - българско производство, е спрян от разпространение на пазара заради замърсяване с опасната бактерия листерия моноцитогенес, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Агенцията е взела извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес след съобщения от други страни членки на ЕС за откриване на инфекцията. У нас пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти - 143 проби, сирена с кратък период на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 - проби. Изследваните продукти са както с произход от България, така и от Европейския съюз и трети страни.

Установени са две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория в домашен свински суджук, също българско производство.

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време. От Агенцията по храните припомниха, че се провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара. Целта е проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии. В случай на установени несъответствия незабавно се предприемат мерки за максимална защитата на здравето на потребителите. В същото време от агенцията не съобщават името на производителя, което би предпазило купувачи от пазаруване на опасните храни.

Листерията е патогенна бактерия, която е силно устойчива на високи и ниски температури. Тя предизвиква заполяването листериоза. При възрастни хора листериозата протича в няколко определени форми. Първата форма се нарича ангинозна. Тя се характеризира с болки в гърлото и силно увеличени сливици с налепи върху тях. Следващата форма се нарича очно-жлезна. Тя протича с появата на регионален лимфаденит /значително увеличение на лимфните възли/ и остър конюнктивит. Третата форма на листериозата е нервната. При нея се развива гноен или сериозен менингит.

Икономика

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Агроминистърът:Чумата е виновна за скъпото свинско

Скок на световните цени на храни, най-голямо е при месото и растителните масла Повишената цена на свинското месо в магазините се обяснява ка...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Борислав Кьосев също се гласи за поста на Данчо Лазаров

Обаждат ми се хора, за да ме молят да се кандидатирам за президент на федерацията, разкри волейболната легенда

Дългогодишният член на Управит...

Прочети още:

Loading...

Свят