Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт31032020

Брой 61, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.20003 BGN ↑ 1 CHF = 1.85018 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) С 51 процента са нараснали пчелните семейства в Разградско

С 51 процента са нараснали пчелните семейства в Разградско

С 51 процента са нараснали пчелните семейства в Разградско

С близо 51 процента е нараснал броят на пчелните семейства в област Разград от 2014 година насам. Значително увеличение - с 12 процента има и при отглежданите биволи, съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на среща със земеделски производители от региона. Тя изтъкна, че селското стопанство в Разградска област е сред основните отрасли и формира 14 процента от брутната добавена стойност от всички сектори на икономикатаа за областта. По този показател регионът се нарежда на второ място след област Силистра в рамките на Северен Централен район.

Обработваемата земя е 90 процента от използваната земеделска площ в областта, като се увеличава от 2014 година с 3 процента, каза още зам.-министър Кръстева. По думите й традиционно в региона се отглеждат най-много зърнени и маслодайни култури, като площите през 2019 година, засети с тях са съответно 64 и 28 процента. Най-застъпено е отглеждането на пшеница, царевица и слънчоглед.

С близо пет пъти и половина спрямо 2014 година нарастват площите, засети с технически култури. Увеличението на площите със зеленчуци е около три пъти и половина, а на трайните насаждения с 25 процента. Това разбира се е и в резултат на предоставената ежегодно обвързана подкрепа в сектор плодове и зеленчуци, и животновъдство, коментира зам.министърът.

Тя заяви, че по отношение на животновъдния сектор в област Разград най-силно развити са птицевъдството и свиневъдството, като в региона се отглеждат близо 18 процента от всички птици в страната и над 6 процента от свинете.

Зам.министър Кръстева каза още, че земеделските производители в област Разград са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 435,6 млн. лв. от 2014 г. до момента. От тях 384 млн. лева представляват ежегодните директни плащания, схемите за преходна национална помощ, под формата на държавни помощи, а 51 млн. са по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони.

България

Икономика

Култура

Почина писателят фронтовик Юрий Бондарев

Писателят Юрий Бондарев почина вчера в Москва на 96-годишна възраст. Бондарев е известен с романите си за Втората световна война - “Тишина“,...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

В Новосибирск разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса, разкрива Пламен Константинов

Звездата на българския волейбол Цветан Соколов...

Прочети още:

Loading...

Свят