Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт31032020

Брой 61, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.20003 BGN ↑ 1 CHF = 1.85018 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) 7,7 млрд. лв. са инвестициите в агросектора за периода 2014-2019 г.

7,7 млрд. лв. са инвестициите в агросектора за периода 2014-2019 г.

7,7 млрд. лв. са инвестициите в агросектора за периода 2014-2019 г.

2020 година е ключова за земеделския отрасъл в Европейския съюз,обяви аграрният министър Десислава Танева при откриването в Пловдив на Мегафорум за агробизнес, вино, храни и технологии

2020 година е ключова за земеделския отрасъл, не само в България, а в целия Европейски съюз /ЕС/, защото ще бъде определен бюджета на новата Обща селскостопанска политика /ОСП/. Това каза вчера в Пловдив земеделският министър Десислава Танева, която откри Мегафорум за агробизнес, вино, храни и технологии. “Това, което посеем тази година ще берем плодове през целия следващ програмен период 2021-2027 г. Това е най-важната година за българското земеделие за следващите шест години“. До края на годината трябва да бъде готов и представен Националният стратегически план на България, за новия програмен период, който ще имплементира в себе си всички мерки за подкрепа на всички видове земеделски производства, като основен акцент в него ще бъдат зелените практики. Министър Танева призова земеделската и научната общност за задълбоченост в намирането на най-приложимите, адаптирани към нашите условия земеделски практики, щадящи околната среда, запазвайки многообразието на почвата и околната реда чиста.

Аграрният сектор в страната има добър инвестиционен интерес и се развива възходящо, заяви още Танева. По думите й инвестициите в аграрния отрасъл са 8 процента от инвестициите в цялата икономика на страната. 7,7 млрд. лева са инвестициите 2014-2019 или средно годишно 1,3 или 1, 9 млрд. лева. Аграрният отрасъл дава 3,5 и 3,8 процента от брутната добавена стойност.

Земеделският министър каза пред журналисти, че по примера на Унгария ще бъде създаден доброволен взаимоспомагателен компенсационен фонд за противоградна защита. Той ще бъде акредитиран към Разплащателна агенция и ще започне да работи догодина. По този начин ще можем да ползваме европейски средства по мярка “Управление на риска“. Към момента по тази мярка няма бенефициенти и няма усвоени пари, посочи Танева. И добави, че България губи 35 млн. евро по мярката за превенция на риска. По думите й през следващия програмен период тези средства ще бъдат два пъти повече. За сравнение министър Десислава Танева каза, че нотифицираната държавна помощ е едва 4 млн. лева. По думите й “Добрата новина“, е че Изпълнителна агенция по градушките има изградена национална противоградова защита. Остава само да бъде въведен в експлоатация радара в Шумен, който ще осигури там противоградова защита по самолетен способ, и това трябва да се финансира споделено между държавата и земеделците.

Пред журналисти Десислава Танева коментира темата за така наречените „бели петна“ и отново категорично заяви, че нито един собственик на земеделска земя не може да я загуби по давност. „Споразуменията са едногодишни, имотите са строго индивидуализирани и не говорим за липса на информация, кой е собственикът“, поясни тя.

Министър Танева обяви мерките, предприети от страна на държавата, във връзка с регистрираното огнище на птичи грип в Раковски. Тя посочи, че в обсега на 10- километровата зона ще се вземат проби от всички регистрирани птицевъдни обекти, като апелира и за спазването на мерките и правилата за биосигурност. Танева добави, че в 30 дневен срок ще бъдат обезщетени стопаните от Раковски, след унищожаване на птиците, заразени с инфлуенца .

В рамките на форума институтите към Селскостопанска академия представят 6 нови сорта, с които ще участват в Конкурса за иновации. Това са: сорт бяло главесто зеле „Билян“ на Института по зеленчукови култури „Марица”; обикновена пшеница „САШЕЦ“, съвместна разработка на Института за растителни и генетични ресурси – Садово и Института по полски култури – Чирпан; нов винен сорт лоза „Мискет викинг” на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” – Русе; нов сорт пролетен ечемик „Венера“ на Института по земеделие – Карнобат; нов сорт тритикале „Дони-52“ и зимен многореден ечемик сорт „Фанагория“ на Добруджанския земеделски институт, гр. Генерал Тошево.

България

Икономика

Култура

Почина писателят фронтовик Юрий Бондарев

Писателят Юрий Бондарев почина вчера в Москва на 96-годишна възраст. Бондарев е известен с романите си за Втората световна война - “Тишина“,...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

В Новосибирск разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса, разкрива Пламен Константинов

Звездата на българския волейбол Цветан Соколов...

Прочети още:

Loading...

Свят