Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт07072020

Брой 126, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Десетки нови случаи на чума по свинете у нас

Десетки нови случаи на чума по свинете у нас

Десетки нови случаи на чума по свинете у нас

Продължава широкото разпространение на заразата от Африканска чума по свинете (АЧС) в дивата природа на големи територии от нашата страна - главно в Северна България, но също и в някои южни райони, показват последни данни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Установените нови случаи на заразата са 49 броя в десет области на страната, като всички те са определени като вторично възникнали огнища на АЧС на територията на държавни горски стопанства (ДГС) и държавни ловни стопанства (ДЛС). Най-много случаи на заразени диви животни са установени в ДЛС Воден-Ири Хисар, област Разград – 13 броя, и в ДГС Сливен – 12 броя. Седем нови случая на инфекцията има на територията ДЛС Черни Лом, област Търговище, а шест заразени свине са открити ДЛС Лесидрен и ДГС Троян, област Ловеч.

Нови случаи са регистрирани също в ДЛС Говежда, област Монтана. ДЛСР Паламара и ДГС Преслав, област Шумен., ДГС Елхово, област Ямбол, ДГС Мазалат и ДГС Стара Загора, област Стара Загора, ДЛС Росица, област Габрово, и ДЛС Дунав, област Русе.

Под ударите на опасната инфекция свиневъдството у нас загуби през миналата година една четвърт от поголовието си. Общият брой на свинете в страната е намалял от 654 600 животни към 1 ноември 2018 г. на 491 800 животни към същата дата на 2019 г. Спадът е с 24,9%.

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Свят