Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт31032020

Брой 61, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.20003 BGN ↑ 1 CHF = 1.85018 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Хаос в биорегистъра

Хаос в биорегистъра

Хаос в биорегистъра

Обикновено върху нас падат тежестите на всички неразбории, жалват се земеделци

„Няма време!” - тази реплика на човечето Минутко с уста като цип от емблематичното предаване “Минута е много”, е изключително актуална в момента по отношение на Регистъра на биопроизводителите. Биорегистърът трябваше отдавна да е попълнен с цялата информация за биосектора от сертифициращите биологични фирми. Биооператорите (земеделски производители, преработватели и търговци) от своя страна трябваше да са приключили с потвърждаването на въведената за тях информация.

Защото именно на основата на тази информация ще се обезпечат както плащанията по кампанията за 2019 г., така и заявяването по кампанията за настоящата година, която започва след 5 дни…

Ситуацията обаче е различна и в биорегистъра цари хаос. Към 25 февруари по официални данни на Министерството, в Регистъра на биологичното земеделие са въведени 40 % от данните за площите в система на контрол, а дори по-малко - 30 % от контролиращите биологични фирми вече са попълнили коректно данните за площите на операторите си. От Министерството няколко пъти удължаваха срока за попълване и потвърждаване на данните в системата. По една или друга причина обаче добрите намерения за автоматизиране, останаха недотам добре изпълнени. И въпреки уверенията на ръководството на МЗХГ, че санкции за биофермерите няма да има, те са сериозно притеснени за финансирането си.

Благовеста Василева, биоживотновъд Дивата ферма: “Кога ще се въведе и коригира всичко в системата, за да може първо да си получим плащанията за 2019 г., а след това от 1 март да започнем да чертаем?” “Въпреки уверенията от страна на Министерството, че няма да бъдем санкционирани, всички колеги сме много притеснени заради грешките в биорегистъра - животните не са правилно въведени, има сгрешени номера, ВЕТИС системата не работи. Моите животни, например, в момента са въведени в животновъдния ми обект в Белмекен. А те с пътен лист са изписани от там в края на октомври, прибрани са в обекта ми в Горно поле, където са момента. И няма как да са на пасището на Белмекен, защото там има сняг 2,5 м. Контролиращите лица, които въвеждат информацията, обясняват, че тя е взета от ВЕТИС системата, но там е неактуална. В същото време, информацията , която ми дава ветеринарният ми лекар, също получена от ВЕТИС е съвсем точна и коректна. Къде се губи връзката? Другият ми въпрос е как животните ще се засичат към дата 31-ви декември при положение, че тук става дума за живо стопанства - едно животно се ражда, друго умира и т.н. Към датата на заяваяване ние може да сме имали 200 животни, а към днешна дата, когато се налива системата и би трябвало да се черпи най-новата информация от ВЕТИС, тя трябва да е актуална”, сподели Василева.

Пред БНР Веселина Ралчева от ръководството на Българска асоциация Биопродукти каза:

“Кампанията по директните плащания започва от 1 март и сме много притеснени. След качването на цялата информация в биорегистър, трябваше да се направи един допълнителен слой - да има достъп чрез софтуера, в който се подават заявленията, до всички биологични парцели, които са под контрол и са със статус биологични, за да могат именно те да се заявяват за подпомагане”. Въпреки уверенията от ръководството на МЗХГ, че плащанията на биостопаните няма да бъдат засегнати от проблемите в Регистъра, те не са на същото мнение: “Обикновено върху нас падат тежестите на всички неразбории”, коментира Веселина Ралчева.

Според Ралчева забавянето се дължи на проблем със софтуера. “Качването на информацията ставаше ръчно. А става дума за огромен обем от информация. Базовият проблем с биорегистъра е, че когато е давано заданието, никой не е комуникирал с нас биопроизводителите, нито с контролиращите лица как да бъде направен този Регистър, така че да е удобен и за тях, и за нас, и за Министерството. В момента регистърът е направен така, че затормозява и нашата работа, и тази на контролиращите лица”.

До 1-ви март останалите контролиращи лица трябва да попълнят точно профилите на биооператорите, каза зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Това обаче не се случи в последните 6 месеца и малко риторично звучи въпросът: Ще се случи ли в рамките на оставащите 4 дни и половина до началото на Кампания 2020.

“Няма време“!, отново напомня Минутко А повече от месец биофермерите и всички биооператори - търговци и преработватели, са почти денонощно в системата на Биорегистъра чрез телефоните и компютрите си, и следят своите профили, за да проверят дали биологичните им обекти - площи, животни и пчелни семейства са пълно и точно отразени и да ги потвърдят. Много от тях все още не са, а оказва се трудно и да бъдат коригирани “незабавно” от контролиращата ги фирма, пише София Белчева от Агро Клуб.

България

Икономика

Култура

Почина писателят фронтовик Юрий Бондарев

Писателят Юрий Бондарев почина вчера в Москва на 96-годишна възраст. Бондарев е известен с романите си за Втората световна война - “Тишина“,...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

В Новосибирск разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса, разкрива Пламен Константинов

Звездата на българския волейбол Цветан Соколов...

Прочети още:

Loading...

Свят