Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Внос на агнешко месо от Македония удря 8000 овцевъди и козевъди

Внос на агнешко месо от Македония удря 8000 овцевъди и козевъди

Внос на агнешко месо от Македония удря 8000 овцевъди и козевъди

Притеснени от извънредната ситуация на пазара вследствие на коронавируса, от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация,в която членуват близо 8000 фермери, призовават търговците в страната да предлагат агнешко месо с доказан български произход. „Кампанията по реализация на агнешко месо, при нормални условия, би трябвало да е в разгара си. Ние като производители, овцевъди и козевъди, сме готови с доставките на месо за предстоящите Великденски празници. Но, в предвид обявеното извънредно положение, във връзка с пандемията COVID-19, сме силно притеснени на кого ще продадем, кой ще купи. Социалната изолация е факт, хотели заведения, ресторанти, всички са затворени“, се казва в отвореното писмо на асоциацията.

На пазара за български агнета вече се усеща вял интерес, предлаганите от търговците цени са по-ниски от тези през 2019 г. и прогнозите са за още по-голяма стагнация, както и за очакван внос на агнешко месо от Северна Македония, посочват стопаните. От реализацията на месо зависи и началото на дойна кампания 2020, с която овцевъдите и козевъдите доказват необходимата реализация по схемата за обвързана подкрепа.

„В периода на Великденските и Гергьовските празници нашите членове по традиция реализират най-голям обем от своята продукция на вътрешния пазар и в чужбина. Тази година, заради пандемията с коронавируса, потребителите няма да могат масово да се възползват от възможността за закупуване на агнешко месо директно от фермите. Това ще е удар върху производителите, които от своя страна няма да могат да направят и износ, включително за традиционни пазари като Италия и Хърватия.“, се казва в писмото на асоциацията. Животновъдите посочват, че не са в състояние да задържат готова за реализация продукция. Финансовите разходи за нейното поддържане по фермите са непосилни, а и реализацията на агнешко е едно от основните приходни пера за фермера.

В тази връзка от асоциацията отправят призив към Сдружението за модерна търговия и Министерство на земеделието, храните и горите за съдействие в подкрепа потреблението на българското производство.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Най-важният мач за нас е срещу Септември, смята Любо Пенев

Треньорът на Царско село Любослав Пенев остана доволен от своите играчи, въпреки загубата от Дунав с 0:1. Той е на мнение, че най-важния...

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...