Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон01062020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.75631 BGN ↓ 1 GBP = 2.17102 BGN ↓ 1 CHF = 1.82447 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) 541 псевдофермери измамили държавата с 14 млн. лева

541 псевдофермери измамили държавата с 14 млн. лева

541 псевдофермери измамили държавата с 14 млн. лева

Декларирали,че обработват 11 000 декара със зеленчуци, но инспекциите на място не открили никакви следи от тези култури

Горе-долу по това време всяка година производителите на плодове и зеленчуци получават своето обвързано подпомагане. За Кампания 2019 то вече е факт, а с него дойдоха и сравненията на ставки спрямо миналата година и между отделните схеми за подпомагане. Идеята на промените в Наредба 3 от миналата година беше културите с по-висока себестойност да получават по-голяма обвързана подкрепа. Но какво се получи? Много земеделци смятат, че групирането се прави по абсолютно грешен модел. Един от тях е Адриан Николов, който отглежда 4 зеленчукови култури и добре познава тяхната себестойност. „Донякъде съм съгласен да отделят пипера в отделна група, тъй като себестойността му е висока. Но да сравниш отглеждането на картофи и лук с това на корнишони, краставици и домати е неадекватно решение. В момента имаме еднаква субсидия на култури, които трябваше да бъдат с разлика поне 30-40 лв./дка. Разходите са различни, а получаваме една и съща ставка“, недоумява Николов.

Според неговите изчисления всяка година има едни 40 хил. дка, които скачат от култура в култура. „Тази година повечето заявени декари с краставици и домати дойдоха от картофите. За 2018 г. картофите бяха 80 хил. дка, после станаха 120 хил. дка, а тази година пак са 80 хил. дка. Тези 40 хил. дка, които миналата година направиха измамата при картофите, се прехвърлиха на краставици и полски домати“, категоричен е младият производител.

Факт е, че ресорното министерство и ДФЗ засилиха масираните проверки на място, в резултат на което разкриха фрапиращи нарушения. Оказа се, че 541 фермери са декларирали общо 11 хил. декара със зеленчуци, но инспекциите на място не са открили никакви следи от тези култури. Стойността на измамата се изчислява на около 14 млн. лв. Особено очевиден е интересът към дългоплодните краставици. Официалната статистика на агроминистерството сочи, че за 2018 г. има очертани 2000 дка с тази култура. Година по-късно площите са вече 12000 ха. „Даже няма нужда от ДФЗ да ходят да проверява други, тук е най-голямата измама. Това са 10 хил. дка отгоре. И това не го правят малки земеделци. Това може да си го позволи голям играч. Малките производители с по 300 дка няма как да правят схема“, категоричен е Николов. „Дайте да ги видим кои са тези хора, които пият от кръвчицата на нас, коректните фермери.“, казва зеленчукопроизводителят.

Наред с краставиците, доматите полско производство са още една от културите, които са с най-висок процент на неустановеност при проверките на място. Резултатът от тях сочи над 11 хил. дка площи, заявени по схемите за обвързано подпомагане, върху които не е намерен нито един зеленчук. Схеми за злоупотреби се правят също при лука и картофите. Най-много нарушители са констатирани в областите Хасково, Пловдив, Пазарджик и Плевен, обясни още през октомври шефът на ДФЗ Васил Грудев.

Коректните производители като Николов обаче се чудят защо никой не обявява кои са тези нарушители. Той подчерта, че проверките на място дават резултат, но и има още какво да се желае особено при култури, чиято себестойността е ниска и има възможност за злоупотреба, пише Екатерина АРСЕНОВА от Агри.БГ.

България

Икономика

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Решено: Събрания на открито за земеделските кооперации!

Земеделските кооперации ще провеждат общите си събрания на открито, при строга организация и кратък дневен ред. За провеждането им трябва да...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Бивш отбор на Херо фалира

Бивш отбор на Херо фалира

Казахстанският Иртиш (Павлодар) отказа участие във футболното първенство на страната

Бившият отбор на Димитър Димитров-Херо Иртиш (Павлодар) ...

Прочети още:

Loading...

Свят