Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон13072020

Брой 130, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.73451 BGN ↑ 1 GBP = 2.18358 BGN ↑ 1 CHF = 1.84078 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Обследват 280 000 дка с жито за поражения от сушата

Обследват 280 000 дка с жито за поражения от сушата

Обследват 280 000 дка с жито за поражения от сушата

Пшеницата в Добруджа не е добре, но пролетниците се държат, казва Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителитге

Състоянието в Североизточна България по отношение на есенниците не е добро, потвърди Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), за Агри.БГ. По негови данни до момента в Областната служба по земеделие са постъпили близо 280 хил. дка за обследване за пропаднали площи. Комисиите са минали около 130 хил. дка. „Резултатите за това, колко декара ще бъдат разорани, ще излязат скоро,. Тук през последните дни го дават да превалява, но реално дъждът е пак локален. Изсипва се по 1 - 2 л/дка, което е без стопанско значение. Голяма част от пшеницата е в много лошо състояние - като тръгнете от Балчик, към Каварна, Шабла, Генерал Тошево“, обяснява Костадинов.

За сметка на това председателят на НАЗ определя актуалното състояние на пролетните култури в Добруджа като добро. „Стопаните извеждат всички мероприятия по отношение на пръскането и окопаването. Сеитбата почти приключи. Презасяват се някои полета, където имаше нападение на царевичния хоботник“, казва зърнопроизводителят.

На 29 май от 12 часа министърът на земеделието Десислава Танева и председателят на Консултативния съвет по зърното Венцислав Върбанов ще дадат пресконференция по повод състоянието на есенниците, съобщиха от Министерския съвет.

Ще припомним, че заради сушата значителна част от пшеничените полета в Добруджа и Югоизточна България бяха засегнати, в резултат на което земеделските служби по места направиха пълно обследване на 100 процента пропадналите ниви.

На днешното заседание на консултативния съвет по зърното се очаква да бъдат разгледани важни въпроси, свързани със състоянието на посевите и зърнения баланс на страната.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят