Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 145, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП: Бедността е най-сериозният проблем на България

БСП: Бедността е най-сериозният проблем на България

БСП: Бедността е най-сериозният проблем на България

Социалистите работят за консолидация на леви, центристки и патриотични партии срещу порочния модел на управление на ГЕРБ

„Темата за бедността е най-сериозната тема в България. Има стигма върху публичното говорене по тази тема. А тя се превръща в проблем и за националната сигурност, защото бедността ражда маргинализация, дори изключване на цели социални групи“. Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров пред БСТВ. Той припомни, че днес от БСП са провели втора среща, този път експертна, в разширен кръг между партии в лявото пространство и неправителствени организации по темата доходи и неравенства.

 „Вчера се събрахме и направихме много ползотворна и смислена дискусия, установихме, че  ни събират много повече неща от тези, които ни разделят. Ще излезем с обща позиция от тази среща“, коментира още Зафиров по повод дискусията на над 30 леви, центристки и патриотични партии и НПО на тема „Доходи и неравенства”. По думите му темите, обсъдени по време на дискусията, ще бъдат представени пред обществото. Той припомни, че този формат остава отворен и за други леви формации: „Надявам се, че ще прерасне в крачка към консолидацията на лявото политическо пространство.“

Зафиров подчерта, че не е достатъчно единствено експертно говорене по темата за доходи и неравенства, а са необходими радикални мерки за смяна на модела, което по мнението му минава през смяната на настоящото управление.

Свиленски: В държавата се случват само корупционни скандали

„След като премина извънредното положение и влязохме в извънредните епидемични мерки, в държавата не се случва нищо друго освен корупционни скандали. Фактите и обстоятелствата ни насочват към нашите обосновани съмнения за корупционни практики, които са се случвали в България и които носят щети за държавния бюджет. Какво имам предвид – 700 млн. лв. невенесени в бюджета, констатирани именно от държавните органи, шкафчета с банкнотите от 500 евро, златните кюлчета. Ние казваме, че държавността я няма – тя е срутена. От месеци и години живеем от скандал в скандал. Затова внасяме нов вот на недоверие“. Това каза зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски пред БТВ.

По неговите думи корупцията е  вплетена в българското законодателство, а в институциите се вкарва чрез назначаване на некомпетентни служители и посочи за пример арестите в екологичното министерство.

„Ще проведем преговори с други парламентарни групи и с независимите депутати, с извънпарламентарни сили и другата седмица ще внесем нашите мотиви за вота на недоверие“, заяви Свиленски.

По думите му този, който взима подкуп, е също толкова виновен колкото този, който го дава. „Искаме информацията за корупционни схеми да се проверява от държавните органи – вярна ли е или не. Има прокуратура, следствие, МВР – тези органи трябва да работят и да си свършат работата, а не само да гледат в президентската институция. Важно е да се мери с еднакъв аршин и в едната, и в другата посока“, категоричен е  Георги Свиленски.

Зам.-председателят на БСП в парламента съобщи, че левицата ще внесе предложение за две анкетни комисии – едната да разследва липсващите 700 млн. лв. от хазарта в държавната хазна и другата – казуса с държавното участие в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. Финансирането на ПИБ Свиленски коментира така: „140 млн. лв. на българските данъкоплатци са подарени на една банка, без ясна визия защо се прави. Платена е два пъти по-голяма цена от борсовата. Борисов обяснява, че ще бъдат откупени с лихвите, но Борисов бърка лихви с дивиденти. А  това откупуване го няма никъде в решението. Така че тук става дума за чисто ощетяване. Българската банка за развитие, която трябва да помага на малкия и средния бизнес, стана банка за помагане на олигарсите – веднъж даде 70 млн. на колекторска фирма, сега 140 млн. на банка“.

„Аз съм кандидат за председател на градската организация на БСП в София. Имам немалко номинации от районните конференции, за което благодаря на другарите от тези райони. Приемам ги с уважение, отговорност и ангажимент, защото считам, че БСП-София има нужда от ново ръководство. Считам, че този, който бъде избран за председател трябва да направи така, че БСП-София да е по-критична опозиция и да е по-непримирима към корупционните схеми в общината. Нужна е промяна“, каза още Георги Свиленски.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие