Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 130, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Проф. Стив Ханке: България губи от приемането на еврото с инфлация, дългове и корупция

Проф. Стив Ханке: България губи от приемането на еврото с инфлация, дългове и корупция

Проф. Стив Ханке: България губи от приемането на еврото с инфлация, дългове и корупция

“Бъл­гар­с­кият народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо общес­т­вото би искало да приеме нещо, което и рис­ковано и ще иска промяна, която ще промени цените?

Това е политически въп­рос - нат­рапва се в главите на бъл­гарите отвън и затова тази година е раз­работен план за тази промяна. Повечето хора не го искат. Затова процесът се управ­лява тайно и не ми харесва. Обичам слън­цето да огрява нещата, които се случ­ват. Темата е и финан­сова - ако Бъл­гария влезе в еврозоната, ще има по-висок дълг, повече коруп­ция и инф­лация. Ако промяната бъде нап­равена, финан­совите пос­ледици ще са отрицателни, а не положителни“. Тези позиции изрази в ефира на bTV светов­ноиз­вес­т­ният икономист проф. Стив Ханке, който разби на пух и прах напъните на правител­с­т­вото за скорошно влизане на Бъл­гария в еврозоната.

“Защо бихте искали да промените сис­темата на валут­ния борд, която работи много добре. Защо да го изос­тавяте и как точно ще се случи преходът. Какво стана с други страни във валутен борд, които приеха еврото. Литва и Естония са страните с най-високи нива на инф­лация в еврозоната — в Литва е 16%, а в Естония — 15%. А на европейска база инф­лацията е само 10,5%“, каза още проф. Ханке, който е изявен против­ник на еврозоната.

Той е категоричен, че рис­кът от повишена инф­лация е много по-голям, ако приемем еврото и изос­тавим валут­ния борд.

“Дали бъл­гар­с­ката общес­т­веност под­к­репя това? Не. Около 6070% от бъл­гарите не искат да се откажат от валут­ния борд. Политически е много непопулярно в Бъл­гария да се нап­рави това. Освен това Бъл­гария не отговаря на критериите за влизане в еврозоната, защо бър­зате. Цялата идея е лудост“, заяви икономис­тът.

Ако прочетете внимателно договора за член­с­тво в ЕС, вашето задъл­жение е евен­туално да се присъедините към еврото, но не се посочва кога. 

“Защо бър­зате? Имате сис­тема, която работи пер­фек­тно. Защо не обсъж­дате темата, няма референ­дум? Цялата идея е лудост.  Как биха се раз­вили нещата, ако Бъл­гария беше в еврозоната и тя се раз­падне?“, посочи още Ханке.

“Интересно ще е да се види какво ще стане с природ­ния газ. САЩ обещават много на всички, но големият проб­лем е, че няма дос­татъчно газ, за да снаб­дим всички”, обясни Ханке.

По думите му Камала Харис не управ­лява час­т­ните фирми и може да обещава как­вото си иска. Бъл­гария може да се откаже от рус­кия пет­рол, ако иска да плати цената, смята светов­ноиз­вес­т­ният икономист.

България

Политици: Гоненето на дипломатите е предателство

Политици: Гоненето на дипломатите е предателство

180 души - служители на руската мисия и семействата им напуснаха България

Като национално предател­с­тво определиха изгон­ването на 70 членове н…

Прочети още:

Loading...

Икономика

И бензинът и дизелът растат

Цената на бен­зин А95 на основ­ните столични бен­зинос­тан­ции дос­тига от 3,35 до 3,43 лв. за литър, а на дизела — от 3,50 до 3,58 лв., предаде Б…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...