Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 155, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Политици: Гоненето на дипломатите е предателство

Политици: Гоненето на дипломатите е предателство

Политици: Гоненето на дипломатите е предателство

180 души - служители на руската мисия и семействата им напуснаха България

Като национално предател­с­тво определиха изгон­ването на 70 членове на рус­ката дип­ломатическа мисия Румен Овчаров от БСП и Тошко Йор­данов от „Има такъв народ“ (ИТН). Пред „Нова телевизия“ Овчаров заяви, че вече за трети път в рам­ките на три месеца, управ­ляващият елит предава национал­ните ни интереси. Пър­вият път било с дос­тав­ките на руски природен газ, втори път със скан­дала с рус­ките дип­ломати, а като трето предател­с­тво Овчаров посочи свалянето на ветото за преговорите на Македония с ЕС.

В казуса с изгонените руски дип­ломати не става дума за шпионаж. Става дума за това, че Бъл­гария е изпол­з­вана като опитно зайче и пушечно месо“, каза бив­шият минис­тър и екс­ръководител на БСП-София. Според него Лон­дон и Вашин­г­тон се опит­ват да намалят присъс­т­вието на рус­наци в дип­ломатичес­ките мисии в Европа. “Има едно неписано правило — петте пос­тоянни членки на Съвета за сигур­ност имат малко по-големи пред­с­тавител­с­тва“, заяви Овчаров. “Не мисля, че изгон­ването на 70 дип­ломати на един от пос­тоян­ните пет членове на Съвета за сигур­ност е нещо дреб­ничко, което можем да пропус­нем пок­рай себе си“, комен­тира той.

“Задавате ли си въп­росът какви са пос­лед­с­т­вията от това, което нап­рави този човек (Кирил Пет­ков). Бъл­гар­с­ката икономика дали не е енер­гийно зависима от Русия. Трябва ми време да осмисля второто национално предател­с­тво на Кирил Пет­ков“, каза лидерът на пар­ламен­тар­ната група на “Има такъв народ“ Тошко Йор­данов в петък, цитиран от „Медиапул“. Преди това част от депутатите на ИТН окачес­т­виха дейс­т­вията на Кирил Пет­ков по българо-северномакедонските отношения като пър­вото национално предател­с­тво.

ГЕРБ не под­к­репя брутално нег­рамот­ния начин, по който бяха изгонени руски дип­ломати. Осъз­наваме, че ако в този момент Бъл­гария отс­тъпи, ще изпад­нем в унизително положение. Затова призовахме правител­с­т­вото в оставка да остане на тази позиция, а след това по дип­ломатичен път да видим какво да правим. Бяхме пос­тавени в ситуация да преценим коя ще бъде по-малката загуба“, каза в предаването “Неделя 150“ на БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Вчера близо 180 души — дип­ломати, тех­нически сът­руд­ници на рус­кото посол­с­тво и членове на тех­ните семейс­тва напус­наха Бъл­гария с два полета на правител­с­т­вената авиоком­пания „Рос­сия“ през летище София. Полетите са с хуманитарен статут заради заб­раната са полети на руски самолети на територията на ЕС. Те бяха нас­рочени за излитане в 15:00 и 15:30 часа.

Служителите на рус­кото посол­с­тво прис­тиг­наха организирано с автобуси и мик­робуси, както и с коли на посол­с­т­вото. Част от заминаващите бяха с деца, бебешки колички други с домашни любимци.

Филип Вос­к­ресен­ски: Заминавам с благодар­ност към Бъл­гария

Заминавам с благодар­ност към Бъл­гария и бъл­гарите, с които съм работил дълги години.“ Това заяви пъл­номощ­ният минис­тър на Рус­ката федерация в София Филип Вос­к­ресен­ски, който е един от екс­пул­сираните руски дип­ломати. „Огромна благодар­ност към бъл­гарите, които изразиха голяма под­к­репа към нас тези дни, и не само“, каза още Вос­к­ресен­ски. „Никой от нашите хора, които сега са екс­пул­сирани незаконно, ароган­тно, нито един от тях не е работил срещу Репуб­лика Бъл­гария, добави дип­ломатът. Той бе категоричен, че всеки от тях е работил отк­ровено и отк­рито само и един­с­т­вено за раз­витието на руско-българките отношения. „Няма никаква криза, проб­лем в отношенията между нашите народи, защото никой не може да раз­вали руско-българските отношения“, категоричен е Вос­к­ресен­ски. Според него кризата в двус­т­ран­ните отношения между двете дър­жави не може да окаже влияние между народите ни. „Никой не може да раз­вали нашите отношения. Нито Кирил Пет­ков, нито други хора“, каза още пъл­номощ­ният минис­тър, предаде БГНЕС.

България

Икономика

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Цените на минерал­ните торове в Бъл­гария отново отбелязаха рекорд в повишението си на годишна база през второто тримесечие, като пос­къп­ват съ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Изложба за бог Кришна представя Националната художествена галерия

Изложба „Бог Кришна“ ще бъде под­редена от Национал­ната художес­т­вена галерия (НХГ). Екс­позицията се отк­рива на 16 август в „Квад­рат 500“. По …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Станимир Стоилов: Не бяхме тренирали изобщо дузпи

Лев­ски има изк­лючително минимални шан­сове УЕФА да вземе решение за преиг­раване на реван…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЕС сам влезе в газовия капан

ЕС сам влезе в газовия капан

Европейците ще трябва да се простят с комфорта и да си платят за лишенията

След Владимир Путин, който на пръсти обясни как Европа сама си пос…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Земеделието и енергетиката - жертвите на сушата в Европа

Земеделието и енергетиката - жертвите на сушата в Европа

Повсеместната и постоянна липса на валежи в съчетание с вълни от жеги засягат повечето европейски страни, където сухото време става все по-р...

Прочети още:

Loading...