Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон18012021

Брой 11, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Култура (2) Асен Шопов постави „Майстори“ на Рачо Стоянов

Асен Шопов постави „Майстори“ на Рачо Стоянов

Майс­тори“ от Рачо Стоянов може да се нарече любима пиеса за режисьора Асен Шопов. Премиерата бе на 12 януари. След­ващият спек­такъл е на 28 януари.

В над 60-годишния си твор­чески път Асен Шопов тневед­нъж е работил по твор­бата. Според него, това е една от най-силните и най-внушителните пиеси, класика в бъл­гар­с­ката драма. След всяко пред­с­тав­ление оставал с усещането, че все има още какво да покаже. Този път — на 88-годишна въз­раст, е поканен да нап­рави прочит на „Майс­тори“ на сцената на театъра в Плов­див.

За Шопов е важна въз­мож­ността да нап­рави пиеса, която иска:

Не бих могъл вече да тичам по теат­рите и да правя нещо заради самото правене. Правя това, което ми се иска… Гледам на пиесата като фигура, стъпила с единия си крак във Въз­раж­дането, а с другия — в днеш­ния ден. Пиесата иска да комен­тира това, което ни засяга днес… Не можем да се отър­вем от нещо, което носим в себе си като народоп­сихология, със­тояние, в което се намираме. 30 и повече години мелим на едно и също място и не можем да се освободим от това“. За пос­ледно Асен Шопов е пос­тавял „Майс­тори“ на плов­див­ска сцена през 1971 г. Изчис­тени от всякаква суета. Това смятат, че са пос­тиг­нали на сцената Мария Сотирова в ролята на Мил­кана, и Кон­с­тан­тин Еленов като майс­тор Най­ден.

България

Икономика

Loading...

Спорт

„Сините“ заминаха за Хърватия без новите

Лев­ски замина за лагера в Умаг (Хър­ватия) с група от 25 играчи. Треньорът Славиша Стоянович и новите попъл­нения Звонимир Микулич и Ребин Сул…

Прочети още:

Loading...

Свят

Тръмп беше подложен за исторически втори път на импийчмънт в историята

Тръмп беше подложен за исторически втори път на импийчмънт в историята

Може да му забранят да кандидатства отново за публична длъжност

Камарата на пред­с­тавителите на САЩ гласува президен­тът Доналд Тръмп за втори …

Прочети още:

Loading...

Земеделие