Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25012021

Брой 16, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Начална Папа Франциск се помоли за душата на Марадона

Папа Франциск се помоли за душата на Марадона

Папа Фран­циск е споменал Диего Марадона в молит­вите си, след като е научил за смъртта на фут­бол­ната легенда, предаде Асошией­тед прес. Говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че след като е бил извес­тен за кон­чината на фут­болиста, папа Фран­циск си е припом­нил “с умиление времената, когато те са се срещали през годините, и го споменава в молит­вите си“. Медията на Светия прес­тол “Ватикан нюз“ нарече Марадона “поет на фут­бола“.

Роденият в Аржен­тина папа, фут­болен запалянко, се срещна с Марадона във Ватикана през 2014 г. на специална аудиен­ция във връзка с благот­ворителен мач. Тогава Марадона му подари фут­болна фланелка с изписано на гърба името “Фран­сиско“ и емб­лематич­ния номер 10, с който играеше нав­ремето аржен­тин­с­ката легенда.

Аржен­тин­с­ките медии обявиха резул­тата от аутоп­сията на Диего Марадона, който почина на 60-годишна въз­раст. Според инфор­мациите причините за смъртта на леген­дар­ния аржен­тин­ски фут­болист са остра сър­дечна недос­татъч­ност и дилатационна кар­диомиопатия. Освен това се говори за хронична сър­дечна недос­татъч­ност, довела до остър оток на белите дробове.

Глав­ният прокурор на Сан Исидоро обяви, че няма следи за насил­с­т­вена смърт и пос­лед­ният човек, който е видял жив Диего Марадона е неговият племен­ник. В дома на Злат­ното момче са били още неговият личен асис­тент, охранител, медицин­ска сес­тра и гот­вач. Има сведения, че медицин­с­ката сес­тра е предала пос­лед­ните думи на Марадона, който се събудил от сън, закусил, вър­нал се в лег­лото и заявил: “Не се чув­с­т­вам добре“.

В 11,30 часа преди обед на 25 ноем­ври са прис­тиг­нали лич­ният лекар на Диего — Леополдо Луке, и неговият психолог. Двамата са влезли в стаята, където фут­бол­ната легенда изг­леж­дал зас­пал. Заедно с племен­ника и лич­ния асис­тент проб­вали да го събудят и тогава станало ясно, че фамоз­ният №10 не проявява приз­наци на живот. Опитали и сър­дечен масаж, но и това не дало резул­тат. Извикан е екип на спешна помощ и живеещ наб­лизо лекар, но и те не успели да съживят Марадона.

Тялото на Диего Марадона бе изложено в „Каса Росада“ — президен­т­с­ката резиден­ция в Буенос Айрес. По пътя катафал­ката е била съп­роводена от полицейски кор­дон и множес­тво фенове, които с аплодис­менти са отдавали почит на своя любимец. Ков­чегът е бил приет от бив­шата съп­руга на фут­бол­ната легенда Клаудиа и двете им дъщери Далма и Джанина. Пър­вите прис­тиг­нали вън­шни лица са съот­бор­ниците на Марадона от тима, спечелил светов­ната титла от шам­пионата в Мек­сико през 1986 г.

Очаква са около 1 милион души да отидат и да си вземат пос­ледно сбогом със Злат­ното момче. За пок­лонението ще бъдат отворени две врати, през които да влизат посетителите. През нощта на едната от тях бяха премах­нати времен­ните зидове, тъй като този вход не е пол­з­ван от управ­лението на бив­шия президент Маурисио Макри (20152019).

Икономика

Култура

Спорт

След 11 години Гергана Брънзова се завърна в игра

След 11 години Гергана Брънзова се завърна в игра

С 21 точки баскетболистката беше най-полезна за победата на Славия

На 44 години една легенда се завърна. Гер­гана Брън­зова дебютира с екипа на…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Loading...