Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон18012021

Брой 11, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Начална Цвети Пиронкова се класира за Мелбърн

Цвети Пиронкова се класира за Мелбърн

Цвети Пиронкова се класира за Мелбърн

Цветана Пирон­кова намери място в основ­ната схема на пър­вия за годината тур­нир от Големия шлем — Отк­ритото пър­вен­с­тво по тенис на Авс­т­ралия. В пос­лед­ния кръг на квалификациите в Дубай пос­тавената под номер 21 в пресяв­ките плов­див­чанка победи 14-ата Мар­гарита Гас­парян (Русия) с 6:3, 7:5. Въп­реки че бе колеб­лива на моменти, най-добрата бъл­гар­ска тенисис­тка успя да наложи волята си и да спечели след 1 час и 26 минути игра. 136-ата в света в момента Пирон­кова пропиля ранен аванс от 3:0, но с втора серия от три поредни гейма взе пър­вия сет.

Във втората част 125-ата в класацията на WТА Гас­парян поведе с 3:0, но Цвети изравни за 3:3, а при 4:4 бъл­гар­ката пропусна да реализира брейк от 40:15 в своя полза при сер­вис на рус­кинята. Плов­див­чан­ката все пак проби за 6:5, а в след­ващия гейм зат­вори мача при чет­вър­тата си въз­мож­ност.

Пирон­кова сер­вира солидно в срещата, като загуби само 7 от 36 разиг­рани точки при първи сер­вис. Ней­ната ефек­тив­ност на първи сер­вис бе 81% процента срещу 67% за Гас­парян. Бъл­гар­ката бе по-прецизна и при точ­ките си за пробив, реализирайки 4 от 8 или 50% успеваемост. В същото време Гас­парян също имаше 8 въз­мож­ности за пробив, но успя да опол­зот­вори само два от своите шан­сове.

Това бе втора победа за Цветана Пирон­кова над тази съпер­ничка след успеха й в Истан­бул през 2015 година, когато бъл­гар­ката печели с 0:6, 7:6(4), 7:6(3). След този успех 33-годишната плов­див­чанка извоюва 40 точки за светов­ната ран­г­листа и ще има гаран­тирани още 10 от учас­тие в пър­вия кръг на Australian Open. Тя спечели и 76 850 щат­ски долара от наг­рад­ния фонд.

Това ще бъде 13-то учас­тие на Цветана Пирон­кова на Отк­ритото пър­вен­с­тво на Авс­т­ралия и първо за нея от 2017 г. насам. До този момент тя не е прес­качала втория кръг в Мел­бърн. Плов­див­чан­ката се завърна триум­фално на корта през 2020-та след 3-годишна пауза заради май­чин­с­тво, като дос­тигна до 1/4-финал на US Open и игра в третия кръг на “Ролан Гарос“.

Цветана Пирон­кова отп­рави отново кратко пос­лание към феновете си след успеш­ното преодоляване на квалификациите за Australian Open. “Много съм щас­т­лива, че се класирах в основ­ната схема на тур­нир от Големия шлем. Много съм раз­въл­нувана, че ще се върна в Мел­бърн, защото не съм била там от няколко години, така че нямам тър­пение“, каза Пирон­кова в кратко видео обръщение към феновете.

България

Икономика

Loading...

Култура

„Искам вашия мъж“ се играе в Сатирата

Режисьорът Влад­лен Алек­сан­д­ров казва: Хората искат да бъдат щас­т­ливи в едно нещас­т­ливо време. Кирил Ефремов, Рада Кай­рякова и Сил­вия Лул…

Прочети още:

Loading...

Спорт

„Сините“ заминаха за Хърватия без новите

Лев­ски замина за лагера в Умаг (Хър­ватия) с група от 25 играчи. Треньорът Славиша Стоянович и новите попъл­нения Звонимир Микулич и Ребин Сул…

Прочети още:

Loading...

Свят

Тръмп беше подложен за исторически втори път на импийчмънт в историята

Тръмп беше подложен за исторически втори път на импийчмънт в историята

Може да му забранят да кандидатства отново за публична длъжност

Камарата на пред­с­тавителите на САЩ гласува президен­тът Доналд Тръмп за втори …

Прочети още:

Loading...

Земеделие