Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 89, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Обаче Кому е нужна нова „Желязна завеса”?

Кому е нужна нова „Желязна завеса”?

Опасно и кон­т­рап­родук­тивно е нарас­т­ващото влошаване на българо-руските отношения. Правител­с­т­вото в оставка на Борисов налага недопус­тим антируски шпиономан­ски водевил — необос­новани пред­положения се изричат като „обвинения” за „руска следа” във взривове в оръжейни заводи отп­реди години и се произ­насят полицейско-прокурорски „присъди” пред медиите, а не в съдеб­ната зала. Това е мак­кар­тизъм в дейс­т­вие, но в началото на ХХI век!

Неубедител­ността на бъл­гар­с­ките власти в антирус­ката им истерия говори за вън­шен натиск и слугинаж. Стил, харак­терен за пороч­ния модел на управ­ление на ГЕРБ и за част от съдеб­ната ни сис­тема. Срещу това протес­тираха стотици хиляди бъл­гари и избиратели. Моделът „Борисов” изживява в агресивна агония пос­лед­ните си дни и в опит да оцелее на всяка цена е готов да раз­бие отношенията ни с нашата освободителка Русия, като ни превърне във враг на рус­кия народ. Бъл­гария е лоялен и пред­с­казуем член на ЕС и НАТО, но национал­ният ни интерес не допуска да сме в редич­ката на „антирус­ките яст­реби” в тези организации. Това е посока без изход за Отечес­т­вото ни!

Пагубна е антирус­ката резолюция на Европейс­кия пар­ламент от края на април, в която кънти тонът на Студената война! Пределно ясно е вече, че политиката на Европа спрямо Русия се дик­тува от Вашин­г­тон. Но докато Бай­дън се готви за среща с Путин, пос­луш­ков­ците в Брюк­сел (сред които и псев­досоциалис­тите от ПЕС) ще се задавят в антирус­кия си амок. Ако по времето на „Желяз­ната завеса” имаше идеологически и военни блокове и противопос­тавяне, сега иде реч един­с­т­вено и само за пари! Еврочинов­ниците не се интересуват от Украйна или от човеш­ките права. Те просто козируват на US начал­с­т­вата и притис­кат въз­родената Русия (спирайки енер­гий­ните и други проекти с нейно учас­тие), за да трупат печалби на тран­с­национал­ните и оръжей­ните кор­порации за сметка на европейс­ките народи. През пос­лед­ните 78 години тър­говията между ЕС и Русия е намаляла три пъти. Поз­найте коя презокеан­ска сила се е намес­тила в освободилото се празно място и това европейски интерес ли е?!

Бъл­гария не може да е страна в тези чужди геополитически и икономически спорове! Интересът ни изис­ква рав­нопос­тавени и кон­с­т­рук­тивни отношения с Мос­ква, а за да оцелее бъл­гар­с­ката икономика, са изк­лючително важни рус­ките туристи и ресурси. Българо-руските отношения са специални и вековни! Те няма бъдат „отменени” от кабинета „Борисов” или по поръчка от чужди посол­с­тва. Затова трябва да водим балан­сирана вън­шна политика, отчитаща новия многополюсен свят и нуж­дата от диалог с всички „велики” сили, а не от кон­ф­рон­тация, с която и да е от тях.

Проф. Свет­лана Шарен­кова

България

Пенсионерски геноцид

Пенсионерски геноцид

След цял един месец – през който къд­реха избор­ния закон — нак­рая се сетиха за бъл­гар­с­ките бед­няци.

Обаче заседанието на Пар­ламента доникъде н…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Русия спира полетите за своите туристи до България

Русия спира полетите за своите туристи до България

Туроператорите имат информация от руски граждани, че в момента българското посолство в Москва не издава визи

Русия спира полетите на своите т…

Прочети още:

Loading...

Култура

Честваме 80 години от рождението на незабравимата Гена Димитрова

На големия хрис­тиян­ски праз­ник Гер­гьов­ден незаб­равимата Гена Димит­рова щеше да навърши 80 години. За жалост тя си отиде без време през 2005

Прочети още:

Loading...

Спорт

Вицепрезидент на БФС се нахвърли на Бербатов

Вицепрезидент на БФС се нахвърли на Бербатов

Борислав Михайлов беше принуден да подаде оставка, разкри Йордан Лечков

Вицеп­резиден­тът на БФС Йор­дан Леч­ков атакува Димитър Бер­батов при гос…

Прочети още:

Loading...

Свят

Сърбия дава 25 евро на всеки, който се ваксинира срещу COVID-19

Сърбия дава 25 евро на всеки, който се ваксинира срещу COVID-19

Франция разреши по-широк обхват за прилагане на препаратите

Лицата над 16 години и тези, които вече са получили една или две дози, както и те…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...