Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт04082020

Брой 147, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66794 BGN1 GBP = 2.17283 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Премиерът Трюдо представи новите министри на Канада

Премиерът Трюдо представи новите министри на Канада

Премиерът Трюдо представи новите министри на Канада

Досегашната външна министърка Фрийланд става вицепремиер

Канад­с­кият премиер Джъс­тин Трюдо, който бе преиз­б­ран начело на правител­с­тво на мал­цин­с­т­вото след изборите на 21 октом­ври, пред­с­тави новия си кабинет, съобщи АФП.

Най-голямата промяна е новата роля на досегаш­ната вън­шна минис­търка Крис­тия Фрий­ланд, която предоговори успешно споразумението за свободна тър­говия със САЩ и Мек­сико. Тя ще бъде вицеп­ремиер и минис­тър по меж­дуп­равител­с­т­вените въп­роси.

51-годишната Фрий­ланд заема този ключов пост в момент, когато правител­с­т­вото на Трюдо е изп­равено пред бунт срещу данъка върху въг­лерод­ните емисии в 2 западни провин­ции, управ­лявани от кон­сер­ватори, а борещата се за независимост на Квебек фор­мация “Квебек­ски блок” се завърна в пар­ламента.

На мяс­тото на Фрий­ланд начело на канад­с­ката дип­ломация ще зас­тане Франсоа-Филип Шам­пан. Това е повишение за квебек­с­кия политик, чиито предишни пос­тове бяха минис­тър на инф­рас­т­рук­турата и минис­тър на вън­ш­ната тър­говия.

Друга важна промяна в кабинета е, че минис­тър­ката на окол­ната среда и климатич­ните промени Кат­рин Мак­кена е заменена от Джонатан Уил­кин­сън. Той отговаряше досега за риб­ното стопан­с­тво и океаните.

Мак­кена бе пос­тавена под охрана през пос­лед­ните месеци. Тази рядко прилагана мярка в Канада се наложи заради серията от зап­лахи, които тя получи заради позицията й по въп­роса с климатич­ните промени.

За фаворит за този пост бе смятан екоак­тивис­тът Стивън Гилбо, новоиз­б­ран депутат от Мон­реал, но в крайна сметка той ще бъде минис­тър на канад­с­кото кул­турно нас­лед­с­тво и кул­тур­ното многооб­разие.

По този начин Трюдо иска да избегне задъл­бочаване на кон­ф­ликта с провин­циите Алберта и Сас­качеван, зависими от пет­рола и надиг­нали се срещу прог­рамата на правител­с­т­вото за опаз­ване на климата.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба раз­к­ритикува играчите си след загубата

Треньорът на шам­пиона Лудогорец Павел Върба раз­к­ритикува фут­болис­тите си след загубата от Локомотив (Пд). В същото време 56-годишният чешки …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Ожънати са 4,5 милиона тона пшеница от 97 % от площите

Ожънати са 4,5 милиона тона пшеница от 97 % от площите

Компенсации за напълно пропаднали площи ще се отпускат за 120 000 дка

В края на жът­вата в хам­барите са приб­рани 4,5 млн. тона пшеница, като д…

Прочети още:

Loading...