Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет13082020

Брой 153, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65987 BGN1 GBP = 2.17694 BGN1 CHF = 1.82056 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Рохани представи бюджет “на съпротива“, по-малко зависим от петролния износ

Рохани представи бюджет “на съпротива“, по-малко зависим от петролния износ

Рохани представи бюджет “на съпротива“, по-малко зависим от петролния износ

Иран­с­кият президент Хасан Рохани пред­с­тави вчера в пар­ламента проек­тобю­джет за 39 млрд. долара, който той нарече “бюджет на съп­ротива“ срещу задушаващите сан­к­ции, наложени от САЩ, зак­лет враг на Иран, предаде АФП.

Влас­тите не посоч­ват цифри за цената на пет­рола и обемите на износа, изпол­з­вани при изчис­ленията, но според МВФ на Иран ще е нужно тройно пос­къп­ване на пет­рола, за да балан­сира бюджета си, след като износът на суровината силно намаля. САЩ въведоха отново сан­к­ции срещу Техеран с цел да тлас­нат надолу продаж­бите на иран­ски суров пет­рол — основен източ­ник на приходи за ислям­с­ката репуб­лика. Това стана след като миналата година Вашин­г­тон се оттегли от ядреното споразумение между светов­ните сили и Иран, припомня Рой­терс.

“След­ващата година, както и през нас­тоящата, нашият бюджет ще бъде бюджет на съп­ротива и упор­с­тво срещу сан­к­циите“, каза Рохани. “Този бюджет казва на света, че въп­реки сан­к­циите ние можем да управ­ляваме страната“, добави президен­тът.

Той посочи 4,845 трилиона риала като стой­ност на номинално балан­сирания проек­тобю­джет, което се рав­нява на 38,8 милиарда щат­ски долара по курса на свобод­ния пазар. Бюджетът е за иран­с­ката финан­сова година, започ­ваща на 20 март. В мес­тна валута новият бюджет е с 10 процента по-голям от пред­ход­ния, но в долари е по-нисък заради годиш­ната инф­лация от около 35 %. Заложен е спад от 40 процента на приходите от пет­рол, газ и кон­ден­зати — дупка, която страната планира да запълни с дър­жавни облигации и продажба на дър­жавни имоти.

България

Икономика

Loading...

Култура

„Пор­тал на два свята“ — Цари Мали град

Оперният фестивал се иткрива на 29 август с “Янините девет братя“

Софийс­ката опера и балет се готви за отк­риването на новия си фес­тивал „Порт…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Потен­циалът на нашия отбор е много по-голям, заяви Херо

Треньорът на Берое Димитър Димитров-Херо заяви, че потен­циалът на водения от него тим е много по-голям. „Сигурно раз­ликата с Лев­ски отп­реди …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...