Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет25092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67279 BGN1 GBP = 2.12856 BGN1 CHF = 1.81549 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Парламентът на Израел се саморазпуска, избори ще има на 2 март

Парламентът на Израел се саморазпуска, избори ще има на 2 март

Парламентът на Израел се саморазпуска, избори ще има на 2 март

Борба в Ликуд за лидерското място на Бенямин Нетаняху

Израел­с­кият пар­ламент (Кнесетът) одобри на първо четене законоп­роект за самораз­пус­кането си, която пос­тавя страната на прага на трети пар­ламен­тарни избори в рам­ките на по-малко от една година, предаде АП.

Законоп­роек­тът бе гласуван с голямо мнозин­с­тво — 91 депутати от общо 120. Нямаше гласове нито против, нито въз­дър­жали се. Гласуваният документ пред­вижда изборите да се със­тоят на 2 март догодина. Това бе пър­вата от общо три стъпки към раз­пус­кането на пар­ламента по-малко от три месеца, след като изб­раните на 17 сеп­тем­ври в него депутати положиха клетва и встъпиха в длъж­ност.

До тази ситуация се стигна, след като премиерът Бенямин Нетаняху и неговият главен съпер­ник, бив­шият армейски шеф Бени Ганц, не успяха да със­тавят управ­ляваща коалиция в силно раз­д­робения израел­ски пар­ламент. Срокът, до който това можеше да стане, изтече вчера в полунощ.

Ако нямаше гласуване преди полунощ, раз­пус­кането на пар­ламента ставаше автоматично с дата за избори на 17 март. При положение, че решението за самораз­пус­кане е вече гласувано на първо четене, съобщи радио “Кан“, на депутатите ще бъде поз­волено да продъл­жат заседанието за утвър­ж­даване на законоп­роекта на второ и трето (окон­чателно) четене и след изтичането на срока на пъл­номощията на Кнесета в полунощ на 12 декем­ври.

По-рано в сряда Нетаняху, който е лидер на дяс­ната пар­тия Ликуд, обеща да победи в евен­туал­ните поредни избори през март — нещо, което той не успя на 17 сеп­тем­ври. Нетаняху, който в момента е служебен премиер, обвини в Туитър цен­т­рис­т­кия блок “Синьо и бяло“ начело с Бени Ганц, че е “нап­равил всичко въз­можно да не допусне съз­даването на широко правител­с­тво на национал­ното един­с­тво, което би осъщес­т­вило анек­сията на долината на река Йор­дан и би раз­п­рос­т­ранило израел­с­кия суверенитет върху еврейс­ките селища на Запад­ния бряг“.

Същев­ременно пар­тията Ликуд на израел­с­кия премиер Бенямин Нетаняху се готви за произ­веж­дане на пър­вични избори този месец — пър­вата проява на вът­реш­ната борба за власт в свет­лината на обвиненията за коруп­ция срещу него. Ръководителите на дяс­ната пар­тия се договориха да произ­ведат пър­вични избори за лидер на 26 декем­ври. Изборите бяха инициирани миналия месец от депутата Гидеон Саар, чието искане беляза пър­вия официален опит в пар­тията за отс­т­раняване на Нетаняху от лидер­с­кия пост, след като глав­ният прокурор обяви, че премиерът ще бъде обвинен за под­куп, измама и злоупот­реба с доверие. Бив­шият минис­тър на вът­реш­ните работи и образованието Саар е активен член на Ликуд от две десетилетия и се смята за влиятелна фигура.

България

Икономика

Култура

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда “Захари Зограф”

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда “Захари Зограф”

Двама худож­ници ще получат национал­ната наг­рада за живопис “Захари Зог­раф“ през тази година – Анд­рей Даниел (пос­мър­тно) и Вих­рони Поп­неделев…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Канят Петър Жеков в щаба на ЦСКА

Треньорът на ЦСКА Стамен Бел­чев може да прибегне до любопитен ход в желанието си да реши проб­лемите в атаката на отбора.

Той обмисля да покан…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Фермерите в Добруджа нямат пари за есенната сеитба

Фермерите в Добруджа нямат пари за есенната сеитба

Дори могъщи финансово фирми са изправени пред този проблем, не могат да си осигурят средства и прибягват до купа с пшеница

Земедел­с­ките стопа…

Прочети още:

Loading...