Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря23092020

Брой 182, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65931 BGN1 GBP = 2.135 BGN1 CHF = 1.81752 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Ръководството на Иран узнало на 10 януари, че украинският самолет е свален погрешка

Ръководството на Иран узнало на 10 януари, че украинският самолет е свален погрешка

Ръководството на Иран узнало на 10 януари, че украинският самолет е свален погрешка

Техеран твърди, че не е приключил с отмъщението към САЩ за убийството на ген. Солеймани

Влас­тите в Иран са научили едва на 10 януари, че украин­с­кият самолет е бил свален от иран­с­ката ПВО, тоест ден преди официално да го приз­наят. Това заяви вчера пред иран­с­ката дър­жавна телевизия говорителят на правител­с­т­вото в Техеран Али Рабией, съобщи ТАСС.

“Чак в петък ГЩ на въоръжените сили на Иран получи резул­татите от раз­с­лед­ването и тогава се със­тоя заседание на Вър­хов­ния съвет за национална сигур­ност“, каза той. По думите му до 10 януари никой, даже президен­тът Хасан Рохани, не е знаел причината за катас­т­рофата на самолета. “Когато президен­тът научи това, той вед­нага взе решение въз­можно най-бързо да нап­рави обръщение към населението“, добави говорителят.

На 8 януари “Боинг-737“ на Меж­дународ­ните авиолинии на Украйна катас­т­рофира няколко минути след излитането си от техеран­с­кото летища; загинаха всич­ките 176 човека на борда. Пър­воначално Иран отх­вър­ляше като пропаган­дни твър­денията на западни лидери, че самолетът е свален от иран­с­ката ПВО пог­решка. На 11 януари ГЩ призна, че сис­темата за ПВО пог­решно е въз­п­риела граж­дан­с­кия самолет за американ­ска крилата ракета.

Иран­с­ките сили още не са прик­лючили с отмъщението за убийс­т­вото на коман­дира на спец­час­тите “Ал Кудс“ Касем Солей­мани към елит­ния Кор­пус на гвар­дей­ците на Ислям­с­ката революция. Това заяви Али Ширази, пред­с­тавител на иран­с­кия духовен водач аятолах Али Хаменей в “Ал Кудс“. “Още не сме прик­лючили с отмъщението към враговете за убийс­т­вото на Солей­мани и неговите спод­виж­ници“, заявява Ширази. По думите му е въз­можно ответ­ните мерки да се пред­п­риемат и от “фронта на съп­ротива“, както Техеран нарича всички проиран­ски групировки в региона.

Същев­ременно Европейс­ката аген­ция за безопас­ност на въз­духоп­лаването препоръча да не се изпъл­няват полети над Иран, съобщи говорител на Европейс­ката комисия. Той уточни, че предуп­реж­дението е свър­зано с изпъл­нението на полети на как­вато и да било височина. Говорителят добави, че иран­с­кият вън­шен минис­тър Мохамад Зариф е изп­ратил писмо до вър­хов­ния пред­с­тавител на ЕС по вън­ш­ната политика и сигур­ността Жозеп Борел, в което обяс­нява с човешка грешка свалянето на самолета на украин­с­ките авиолинии на 8 януари край Техеран. В отговор ЕС отново е поис­кал от иран­с­ките власти пълно независимо раз­с­лед­ване на катас­т­рофата.

България

Икономика

И българската следа в световния банков скандал FinCEN

И бъл­гар­с­ката следа в светов­ния бан­ков скан­дал FinCEN

Три са бъл­гар­с­ките банки, които фигурират в изтек­лите док­лади на американ­с­ките служби за борба с финан­совите прес­тъп­ления. „Инвес­т­банк“, „Пи…

Прочети още:

Loading...

Култура

„Истории с Ламбо” зак­рива „Сцена на кръс­топът”

В Плов­див със спек­такъла Сцена на кръс­топът” ще бъде зак­рит теат­рал­ният фес­тивал „Сцена на кръстопът”.Това е 24-ото издание на форума, чийто…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Паро Никодимов: Това е играта на ЦСКА!

Паро Никодимов: Това е играта на ЦСКА!

Леген­дата на ЦСКА - Аспарух Никодимов сподели своето мнение за момен­т­ната форма на “чер­вените“. Според него “чер­вените“ са зас­лужавали да по…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...