Камбоджански селяни разчитат на плашила срещу коронавируса
- Публикувана в Четвъртък, 26 Ноември 2020
В страната има 307 случая на заразяване с COVID-19, починали няма
Камбоджанската селянка Ек Чан до момента се е опазила от новия коронавирус без маска или социална дистанция, използвайки ръчно направени плашила, които да държат далече смъртоносния вирус, предаде Ройтерс.
Двете плашила на Ек Чан, които местните хора наричат “Тинг Монг“, пазят портата на нейната къща в провинция Кандал, близо до столицата Пномпен, и й осигуряват спокойствие.
Тази практика съществува от повече от век в някои камбоджански села, чиито жители като 64-годишната Ек Чан вярват, че те прогонват злите духове и болестите. Откакто направих тези “Тинг Монг“, те ми помагат да плаша всеки вирус, включително коронавируса, и да спра разпространяването им сред семейството ми, каза Ек Чан, която има мъжко и женско плашило. Аз лично наистина вярвам в магията на плашилата и изобщо не се страхувам, че ще пипна вируса, каза жената.
Камбоджа е сред държавите, които са най-малко засегнати от коронавируса. Регистрирани са само 307 случая, без нито един починал. Огнищата, появили се през март, юли и август, бяха овладени. Въпреки това, много камбоджанци все още внимават да не се заразят, а страховете се засилиха по-рано този месец, когато унгарският външен министър посети страната и след това даде положителна проба. Това предизвика извършването на тестове и изолацията на стотици хора, които са били потенциално изложени на риск, включително министър-председателят Хун Сен, както и временна забрана на събиранията на хора.
Плашилата се правят лесно, обикновено от оризова слама, бамбук или дървени пръчки, и са обличани в стари дрехи. На някои дори им слагат мотоциклетни шлемове и ги въоръжават с тояги и ножове.
Ек Чан казва, че вярва в силата на плашилата, се надява скоро да има възможност да ползва безплатна ваксина.