Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 155, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Шойгу докладвал на Путин, че руските войски са превзели Лисичанск и Луганска област

Шойгу докладвал на Путин, че руските войски са превзели Лисичанск и Луганска област

Шойгу докладвал на Путин, че руските войски са превзели Лисичанск и Луганска област

Москва обвини Украйна, че е изстреляла ракети срещу руския граничен град Белгород

Рус­кият минис­тър на отб­раната Сер­гей Шойгу e док­лад­вал на президента Владимир Путин, че рус­ките войски са прев­зели Лисичанск и Луган­ска област, предаде БТА.

“Сер­гей Шойгу док­ладва на вър­хов­ния глав­нокоман­д­ващ на рус­ките въоръжени сили Владимир Путин, че Луган­с­ката народна репуб­лика е освободена“, се казва в съоб­щение на рус­кото минис­тер­с­тво на отб­раната. Ведом­с­т­вото отбелязва, че рус­ките войски и час­тите на самоп­ровъз­г­ласилата се Луган­ска народна репуб­лика са установили пълен кон­т­рол освен над Лисичанск и над редица намиращи се в окол­ността населени пун­к­тове, най-големите от които са Белогоровка, Новод­ружеск, Малорязан­цево и Белая Гора.

Киев отрича това твър­дение. Говорителят на украин­с­кото минис­тер­с­тво на отб­раната Юрий Сак заяви пред Би Би Си, че град Лисичанск не е под пъл­ния кон­т­рол на рус­ките сили, предаде БГНЕС. Сак обясни украин­с­ката так­тика с думите: “За украин­ците човеш­кият живот е приоритет, затова понякога се оттег­ляме от определени райони, за да можем после пак да ги прев­земем“. Украин­с­ките бойци сед­мици наред отб­раняваха Лисичанск и се опит­ваха да не допус­нат той да пос­ледва съд­бата на съсед­ния Северодонецк, който поминалата сед­мица падна в руски ръце. Украин­с­кият облас­тен управител на Луганск Сер­гий Гай­дай пот­върди в канала си в Телег­рам, че рус­ките войски “кон­солидират позициите си в района на Лисичанск“. Не е ясно дали в града продъл­жава да има украин­ски части.

Рус­ката армия съобщи, че е свалила вчера на раз­съм­ване три украин­ски ракети, изс­т­реляни срещу рус­кия граничен град Бел­город, където мес­тен служител преди това съобщи за най-малко трима убити в резул­тат на екс­п­лозии, предаде АФП.

“Рус­ката противовъз­душна отб­рана свали три ракети “Точка — У“ с касетъчни боеп­рипаси, изс­т­реляни от украин­с­ките националисти срещу Бел­город. След унищожаването на украин­с­ките ракети отломки на една от тях са пад­нали върху една къща“, каза говорителят на рус­кото минис­тер­с­тво на отб­раната Игор Конашен­ков.

Рус­кият сенатор Анд­рей Клишас обвини Украйна за обс­т­рела на Бел­город и призова за твърд отговор, предаде Рой­терс. “Смъртта на цивилни и раз­рушаването на граж­дан­ска инф­рас­т­рук­тура в Бел­город са пряк акт на агресия от страна на Украйна и изис­к­ват “сък­рушителен военен отговор“. Мос­ква няколко пъти е обвинявала Киев за атаки срещу Бел­город и други гранични райони.

Украйна не е поела отговор­ност за ударите, но каза, че случилото се, е цена, която Русия плаща за дейс­т­вията и нейна “карма“, предаде Рой­терс. Засега няма комен­тар от украин­ска страна, отбелязва Рой­терс и допълва, че не е в със­тояние да пот­върди от независими източ­ници рус­ките инфор­мации. ГЩ на украин­с­ките въоръжени сили заяви обаче, че украин­с­ките ВВС са изпъл­нили около 15 полета “на прак­тика във всички посоки, където се водят бойни дейс­т­вия“. Унищожени са около 20 “единици вражеска тех­ника“ и два склада с боеп­рипаси.

България

Икономика

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Цените на минерал­ните торове в Бъл­гария отново отбелязаха рекорд в повишението си на годишна база през второто тримесечие, като пос­къп­ват съ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Изложба за бог Кришна представя Националната художествена галерия

Изложба „Бог Кришна“ ще бъде под­редена от Национал­ната художес­т­вена галерия (НХГ). Екс­позицията се отк­рива на 16 август в „Квад­рат 500“. По …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Станимир Стоилов: Не бяхме тренирали изобщо дузпи

Лев­ски има изк­лючително минимални шан­сове УЕФА да вземе решение за преиг­раване на реван…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Земеделието и енергетиката - жертвите на сушата в Европа

Земеделието и енергетиката - жертвите на сушата в Европа

Повсеместната и постоянна липса на валежи в съчетание с вълни от жеги засягат повечето европейски страни, където сухото време става все по-р...

Прочети още:

Loading...