Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 155, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Стопани пресмятат щети след стихия в Северозапада

Стопани пресмятат щети след стихия в Северозапада

Стопани пресмятат щети след стихия в Северозапада

Силен вятър, пороен дъжд и градушки съсипаха рекол­тата на много стопани в Северозападна Бъл­гария. Стихията е прекър­шила клони на овощни дър­вета, на много места зелен­чукови насаж­дения са сериозно увредени. „При нас проб­лем беше сил­ният дъжд. Пороят бук­вално изрови лехите на зелен­чуците. Вадите на доматите са пълни с вода догоре. Парадок­сално или не така валя на същия ден миналата година и след това рас­тенията се раз­боляха. Пръс­ках с как­вото се сетих, но ефект нямаше. Притес­нява ме и тази година да не се случи същото“, комен­тира Ани Кос­това, която отг­лежда зелен­чуци в Мон­тан­ско.

Най-сериозно обаче е положението в мез­д­рен­с­кото село Долна Кремена, където градушка с раз­мер от леш­ник до орех опус­тоши големи площи. Валежът бил прид­ружен от силен вятър и продъл­жил цели 30 минути, раз­каз­ват мес­т­ните хора. Макар и по-слаби, локални градушки съз­дадоха проб­лем и на стопани от други населени места във врачан­ско. „Първо заваля много силен дъжд, а после започна и градушка. Сега като поп­росъхне ще обиколя да видя точно какво е положението, защото имам надежда, че дъж­дът поне малко е спасил рас­тенията. Нали така каз­ват старите хора — лошо е, когато е сух град“, обяс­нява Васил Генов, който отг­лежда зелен­чуци и овошка във Врачан­ско.

Хората се притес­няват, защото освен много труд, тази година са вложили и повече сред­с­тва в отг­леж­дането на градините си заради по-високите цени. Най-големият проб­лем обаче е, че повечето градини и ниви в този регион не са зас­т­раховани срещу градушка.

България

Икономика

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Цените на минерал­ните торове в Бъл­гария отново отбелязаха рекорд в повишението си на годишна база през второто тримесечие, като пос­къп­ват съ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Изложба за бог Кришна представя Националната художествена галерия

Изложба „Бог Кришна“ ще бъде под­редена от Национал­ната художес­т­вена галерия (НХГ). Екс­позицията се отк­рива на 16 август в „Квад­рат 500“. По …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Станимир Стоилов: Не бяхме тренирали изобщо дузпи

Лев­ски има изк­лючително минимални шан­сове УЕФА да вземе решение за преиг­раване на реван…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЕС сам влезе в газовия капан

ЕС сам влезе в газовия капан

Европейците ще трябва да се простят с комфорта и да си платят за лишенията

След Владимир Путин, който на пръсти обясни как Европа сама си пос…

Прочети още:

Loading...